Ora de Sibiu
Știri in direct

Președintele Iohannis, cercetat într-o anchetă a DNA. Iată acuzațiile!

144

Klaus Iohannis are din nou bătăi de cap cu legea. Numele președintelui României apare într-o anchetă a DNA legată de fraudarea de fonduri europene. Totul s-ar fi petrecut când acesta era primar al Sibiului.iohannis emotionat

O anchetă a DNA este asociată cu numele preşedintelui Klaus Iohannis. Faptele de corupţie şi fraudarea de fonduri europene s-ar fi produs în perioada în care Iohannis era primar al Sibiului – însă actualul preşedinte nu ar fi vizat.
DNA a anunţat ieri că operează percheziţii la sediul unor societăţi implicate întrun proiect european care s-ar fi desfăşurat în Bucureşti şi în trei judeţe din ţară. [contextly_auto_sidebar id=”8zVD8zZCA3QbDvFBPS5FA6K5jkqRjbB2″]Fără prea multe detalii, procurorii spun că este vorba despre infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi a unor infracţiuni de corupţie. Unul dintre cei percheziţionaţi a fost Ştefan Dimitriu (preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj), dar şi sediul Construcţii Napoca, firmă din conducerea căreia a făcut parte. De altfel, biroul pe care Dimitriu l-a ocupat la sediul Construcţii Napoca a şi fost sigilat de procurori. Aceştia din urmă suspectează că banii au fost redirecţionaţi către alte scopuri decât cel prevăzut în contract, fraudându- se astfel fonduri europene, conform libertatea.ro.

Unde a semnat Iohannis
Procurorii au descins în 11 locaţii din Bucureşti, Prahova, Cluj şi Braşov, la firmele care au beneficiat de pe urma contractului din fonduri europene. Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile ar viza mai multe contracte de modernizare a unor sisteme de epurare a apei din judeţele Sibiu şi Braşov. În dosar ar fi vorba despre un prejudiciu estimat la 1,5 milioane de euro. În ce priveşte amestecul lui Klaus Iohannis, reprezentanţii de la Apă Canal şi de la Asociaţia de Apă Sibiu susţin că acesta nu poate fi acuzat de nici un fel de implicare. Semnătura sa apare pe contract doar ca fiind din partea unei asociaţii care nu a derulat nici un fel de activitate financiară. Mai mult, reprezentantul operatorului Apă Canal spune că el este cel care a sesizat anumite nereguli, a reziliat contractul cu firma care nu şi-a onorat obligaţiile, a blocat garanţia şi a refăcut licitaţia.

Povestea unor contracte controversate
În urmă cu aproape cinci ani, la iniţiativa primarului de pe atunci – Klaus Iohannis – şi a directorului de la SC Apă Canal SA Sibiu a prins contur un proiect amplu de extindere a alimentătii cu apă, a tratării şi epurării, dar şi a colectării apei uzate din judeţele Sibiu şi Braşov. S-a constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Asociaţia de Apă Sibiu, în vederea accesării de fonduri structurale din partea Uniunii Europene pentru reabilitarea reţelelor de apă. Preşedintele acestei asociaţii a fost ales Klaus Iohannis. În acelaşi timp, în Adunarea Generală a Asociaţiei au fost desemnaţi câte un membru de la fiecare primărie care beneficia de proiectul de apă. Acest proiect urma să fie implementat pentru localităţile Sibiu, Şelimbăr, Cisnădie, Răşinari, Mohu, Avrig, Mârşa, Ocna Sibiului şi Făgăraş, de către Operatorul Regional S.C. Apă – Canal S.A Sibiu, o societate a Consiliului Local Sibiu. Proiectul consta în principal în măsuri de reabilitare a surselor de apă. Populaţia beneficiară a proiectului va fi de aproximativ 246.500 de locuitori.

Cine a semnat
Contractul de finanţare pentru proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov” a fost semnat în data de 6 aprilie 2011, la Bucureşti, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, de ministrul Laszlo Borbely, de directorul general S.C. Apă Canal SA Sibiu, Mircea Niculescu, de preşedintele Asociaţiei de dezvoltare Intercomunitară “Asociaţia de Apă Sibiu”, Klaus Werner Iohannis, şi de directorul Organismului Intermediar POS Mediu Regiunea 7 Centru, Georgeta Găină.

A intrat pe fir firma din Cluj
Au urmat procedurile fireşti unui astfel de proiect. La atribuirea prin licitaţie a asistenţei tehnice a lucrărilor au participat 8 firme. Una dintre cele care au fost declarate câştigătoare a unei licitaţii este şi firma din Cluj Napoca şi care urma să construiască o staţie de epurare în localitatea Ocna Sibiului. Valoarea contractului era de 6.022.843 de lei, fără TVA, iar termenul de executare a lucrărilor – 15 luni. Firma clujeană urma să construiască o staţie de epurare care va fi amplasată în zona străzii Podului, în afara localităţii Ocna Sibiului, pe malul stâng al pârâului Visa. În prezenţa reprezentanţilor firmei SC Construcţii Napoca SA şi a reprezentanţilor SC Apă-Canal SA, în aprilie 2013, în sediul Primăriei Ocna Sibiului a fost semnat contractul de execuţie. Nu a durat mult şi operatorul acestui proiect s-a supărat foc pe firma din Cluj, pentru că nu erau respectate obligaţiile contractuale.

Sesizare la DNA
Aceasta a fost descalificată şi înlocuită cu o societate din Bucureşti. Mai mult, reprezentanţii SC Apă Canal SA din Sibiu au şi sesizat DNA cu privire la unele posibile ilegalităţi comise de cei care conduceau firma SC Construcţii Napoca SA. Thomas Rozh, purtătorul de cuvânt de la SC Apă Canal, susţine că firma clujeană nu a respectat termenele de predare a proiectelor şi contractul a fost reziliat, fiind reţinută şi garanţia de 500.000 de lei.

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și
kdeco.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...