avocat

Clienta din cauza căreia avocata Mihaela Fărmuş, din Baroul Sibiu a fost reţinută de DNA este arestată la rândul ei pentru o fraude de milioane de lei din fonduri europene.avocat

Procurorii o acuză pe Ioana Deaconu, vicepreşedinte al Asociaţiei “Tineri Pentru Viitor”  de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, înşelăciune, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Avocata din Baroul Sibiu a fost reţinută de DNA pentru că punea intenţionat beţe în roate anchetei în cazul Ioanei Deaconu, trimiţând în locul ei un fals avocat, toată cercetarea penală fiid astel compromisă. VEZI AICI AMĂNUNTE.

Anchetatorii au stabilit că, între 2009 şi 2010, în cadrul derulării proiectului “Increasing Employability Through Vocational Training And Project Management Practice”, al cărui beneficiar era Asociaţia “Tineri Pentru Viitor”, Deaconu a prezentat Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinând pe în mod ilegal fonduri europene în valoare de 95.000 de euro.

De asemenea, fosta vicepreşedintă a asociaţiei a schimbat, fără a avea acest drept, destinaţia unei părţi din sumele de bani primite cu drept avans – patru tranşe a câte 15.712 euro fiecare-, pentru cheltuieli de transport şi diurna participanţilor la proiect, efectuând cumpărături de la diferiţi comercianţi din Capitală.

“Conform contractului respectiv, ANPCDEFP s-a angajat să asigurare finanţarea costurilor proiectului până la suma totală de 85.760 euro, compusă din grant acordat pentru cheltuieli privind activităţi de organizare şi monitorizare a implementării proiectului, cheltuieli privind pregătirea pedagogică culturală şi lingvistică a participanţilor, cheltuieli de subzistenţă şi cheltuieli legate de transport, având drept scop deplasarea în Spania şi Italia a unui număr de 32 de persoane (patru serii de câte patru persoane pentru fiecare dintre cele două ţări anterior menţionate) în vederea participării la un training în domeniul managementului de proiect”, conform procurorilor DNA.

Mai mult, anchetatorii au stabilit că în perioada 2010-2011, în contextul derulării a patru programe finanţate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Ioana Deaconu, prin intermediul unor societăţi comerciale de tip “fantomă”, a accesat fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 21de milioane de lei (circa cinci milioane de euro).

[contextly_auto_sidebar id=”VopyrAB9yRGk89osIKG8qeuBn1dYLwxs”] “În aceste cazuri, certificatele fiscale depuse la dosarele de finanţare ale celor patru proiecte erau false, în ele consemnându-se lipsa datoriilor la bugetul de stat, condiţie esenţială pentru întrunirea cerinţelor de eligibilitate pentru finanţare.În ceea ce priveşte cheltuirea nejustificată a fondurilor din pre-finanţare, probatoriile administrate relevă faptul că inculpata Deaconu Georgia Ioana, în calitate de manager de proiect, a decontat, în baza unor documente falsificate, contractele de prestări servicii ale experţilor pe termen scurt implicaţi în proiect”, conform procurorilor anticorupţie.

Un alt aspect subliniat de anchetatori este faptul că, după obţinerea pre-finanţărilor, Deaconu a propus pentru a fi decontate servicii prestate de către operatori privaţi, câştigători ai procedurilor de achiziţii organizate în cadrul celor patru proiecte, în condiţiile în care există indicii că activităţile respective nu au fost efectuate ori au fost realizate o singură dată şi au fost “achitate” şi solicitate spre decontare de patru ori, în fiecare dintre proiecte.

De asemenea, susţin procurorii anticorupţie, au fost facturate separat servicii de dotare cu aparatură şi accesorii de prezentare a unor săli de conferinţe, deşi acestea dispuneau deja de asemenea facilităţi. Mai mult decât atât, emiterea facturilor pentru serviciile prestate şi plata acestora au fost realizate înainte de începerea activităţii şi recepţia serviciilor.

“De asemenea, în aceeaşi perioadă, în scopul obţinerii unui împrumut bancar, în numele a două dintre firmele pe care le controla, inculpata Deaconu Georgia Ioana a fost susţinută şi îndrumată de inculpatul Gruia Dan, angajat al unei bănci, care a imaginat un pretins plan de afaceri ce viza extinderea, la nivel naţional, a activităţii comerciale a celor două societăţi. Acesta din urmă a învăţat-o pe inculpată, în mod concret, să falsifice acte pentru ca împrumutul să-i fie acordat, iar ulterior să justifice cheltuirea finanţării obţinute, prin falsificarea unor facturi care să probeze efectuarea unor plăţi care nu s-au făcut în realitate”, conform DNA.

Activităţile lui Gruia aveau drept motivaţie promisiunea făcută de Deaconu că, după ce va intra în posesia banilor, îi vor da acestuia 2% din suma încasată.

După aprobarea creditului, Gruia a primit de la Deaconu 3.000 de euro din totalul de circa 80.000 euro primiţi ca şi credit de aceasta din urmă. Imediat după primirea creditului, Ioana Deaconu a scos din contul firmei sume mari de bani în numerar.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu