Sibiul încă odată fruntaș. De data asta la donatorii de sânge!

Județul Sibiu se găsește peste media națională privind numărul donatorilor de sânge. Potrivit resonsabililor Centrului Județean de Transfuzii Sibiu, cei mai mulți sibieni care donează au grupele 0 și A, iar cele mai puține cazuri sunt cele a caror RH este negativ. Reprezentanții centrului îndeamnă sibienii să vină să doneze sânge pentru a salva vieți.

Sibiul încă odată fruntaș. De data asta la donatorii de sânge!

donare sange

Numărul donatorilor de sânge din județul Sibiu este mai mare decât media națională, a declarat, pentru Oradesibiu.ro, Livia Mareș, purtătorul de cuvânt al Centrului Județean de Transfuzii Sibiu. Potrivit acesteia, cu plasma recoltată la Sibiu se aprovizionează toate spitalele din județ, iar dacă este nevoie de o anumită grupă de sânge care nu se găsește, se poate aduce de la alte centre județene. [contextly_auto_sidebar id=”RG6EfcukWpCkO5wVJPm2LfIiTLgi1oNn”] ”Comparativ cu alte județe ale țării, Sibiul se situează peste media națională privind numărul de donatori. Ceea ce este un lucru bun, dacă ne gândim că din punct de vedere al locuitorilor, județul nostru nu e chiar mare. În anumite cazuri, sânge recoltat la noi la centru poate pleca către alte centre de transfuzii din țară, în funcție de solicitările care există și de stocul de sânge de la noi. Se poate și vice-versa”, a explicat Livia Mareș.

Cele mai mulți au grupele 0 și A

Potrvit responsabililor, cele mai mulți donatori au grupele de sânge 0 și A. Cele mai puține donații provin, în schimb, de la donatorii cu RH negativ, doar 20 % din populație neavând acest antigen în sânge. Potrivit ultimelor studii efectuate, se estimează că frecvența fenotipurilor la români este împărțit astfel : grupa 0 (34%), grupa A (41%), grupa B (19%) și grupa AB (6%). ”Donațiile de sânge de la noi sunt proporționale și cu răspândirea lor în rândul populației. De pildă, grupele 0 și A au cei mai mulți donatori și atunci asta se reflectă și grupa donatorilor. Însă, cei mai puțin donatori sunt cei cu RH negativ”, a explicat Livia Mareș. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Centrului Județean de Transfuzii Sibiu a explicat faptul că în luna februarie a acestui an au avut mai mulți donatori decât în februarie 2014. ”Acest lucru s-a datorat unei campanii organizate de Mitropolia Ardealului. A dat roade această campanie, iar lumea a fost receptivă la indicațiile preoților”, a spus oficialul instituției.

Ce criterii trebuie îndeplinite

Însă, nu oricine poate dona plasmă. Trebuie să fie îndeplinite anumite criterii, precum să nu fi suferit de o boală acută în ultima perioadă, să aibă o anumită greutate sau să aibă vârsta între 18 și 65 de ani. ”Fiecare dintre noi trebuie să se gândească că într-o anumită zi s-ar putea să aibă nevoie de una, două, trei pungi de sânge. Și, s-ar putea ca acel sânge să nu existe la momentul respectiv. Este important să vină să doneze nu numai atunci când este mare nevoie de sângele lor, ci din contră. Asta poate salva multe vieți. Sub 10 la sută dintre cei care se prezintă nu pot să doneze. Trebuie să aibă o adeverință de la medicul de familie, iar dacă au peste 45 de ani să vină și cu un aviz de la cardiolog”, a explicat Livia Mareș. Potrivit oficialului instituției, cele mai multe campanii de donare sunt organizate de militari, jandarmi, polițiști sau studenții de la Facultatea de Medicină. ”Studenții de la Medicină vin în fiecare an, în luna mai, să doneze sânge”, a declarat Mareș.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică