Ora de Sibiu
Știri in direct

Muzeul Brukenthal cere ajutor pentru ca un tapet unic în Europa SĂ NU MOARĂ

172

muzeul brukenthalReprezentanții Muzeului Național Brukenthal din Sibiu fac un apel public prin care anunță că are nevoie urgentă de ajutor. Mai exact este nevoie de lucrări urgente de restaurare pentru un tapet din hârtie, unic în Europa.

Un tapet din hârtie unic în Europa, conservat de peste 50 de ani într-un salon închis al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, riscă să se degradeze dacă nu va fi restaurat de urgenţă.[contextly_auto_sidebar id=”cFMM8lfKCTAVFm9LJneOKIReby2O4F7v”]
Reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu au anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că unul din saloanele orientale ale Palatului Brukenthal este închis de peste 50 de ani şi nu a fost vizitat de turişti pentru a conserva un tapet din hârtie, unic în Europa.
„Este ultima clădire din Europa în care s-a păstrat tapetul original pe zid”, a declarat managerul Muzeului Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca.
Potrivit acestuia, sunt necesare lucrări urgente de restaurare a acestui tapet, dar şi a suportului pe care este montat.
„La tavan avem studiul făcut din 2006, sunt probleme de structură, adică trebuie dat jos şi repus, destul de grave problemele. Am plătit proiectul, am văzut despre ce este vorba şi nu putem lucra pentru că nu avem bani. Vă daţi seama că un astfel de proiect trebuie făcut în timpi”, a mai spus Sabin Luca.
La rândul său, şeful Secţiei conservare-restaurare, Dorin Barbu, a precizat că problemele tapetului şi ale suportului de lemn sunt grave, iar în timp acesta ar putea fi pierdut.
„Prezintă rupturi ale întregului suport tapetar, pentru că acest tapet este caserat pe carton, cartonul lipit pe pânză, pânza întinsă pe cadre de lemn. Pe lângă îmbătrânirea naturală a tapetului există aceste foarte multe degradări fizico-chimice – rupturile, străpungerile tapetului, uzura mecanică, depunerile de murdărie, lemnul tot prezintă urmele unor vopseli neadecvate, pe lângă rupturile lemnului, fisuri cu lipsă de material”, a declarat Dorin Barbu.
Pentru a remedia această problemă, dar şi altele care au apărut la clădirea Muzeului Brukenthal, cel mai vechi muzeu din România, reprezentanţii instituţiei au declanşat în urmă cu câteva săptămâni o campanie de conştientizare în privinţa restaurării instituţiei.
Prima acţiune din cadrul campaniei a fost lansarea unei petiţii on-line care a fost deja semnată de peste 5.000 de persoane. Peste 80 la sută dintre aceste persoane sunt din România, dar petiţia a fost semnată de oameni din 45 de ţări.
Petiţia poate fi semnată online pe site-ul muzeului www.brukenthalmuseum.ro sau la sediile Muzeului Naţional Brukenthal.
Campania, intitulată „White palace – dark story”, şi-a propus în prima fază să atragă atenţia asupra problemelor pe care le are muzeul, urmând ca în cea de-a doua fază să se caute soluţii pentru finanţarea lucrărilor necesare.
În 3 martie, reprezentanţii instituţiei declarau că, din cauza deteriorării Palatului Brukenthal, clădire veche de 200 de ani, instituţia este la un pas de restricţionarea parţială a accesului vizitatorilor, apropiindu-se de momentul închiderii porţilor.
„«White Palace – Dark Story» este o poveste din Transilvania; nu despre un castel şi un conte, ci despre un palat şi un baron, nu despre o moştenire misterioasă, ci despre o moştenire publică. Este povestea unui vis vechi de secole a cărui lumină se stinge în zilele noastre. Palatul Brukenthal şi colecţiile Baronului Samuel von Brukenthal au fost destinate prin testament unei vieţi publice. Din cauza agravării stării de conservare a clădirii, restricţionarea parţială a accesului vizitatorilor este iminentă, palatul apropiindu-se treptat de momentul închiderii porţilor”, arătau reprezentanţii muzeului.
Potrivit acestora, costurile pentru restaurarea temeinică a clădirii s-ar putea ridica la sume cuprinse între 30 şi 50 de milioane de euro, conform mediafax.ro.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...