fbpx

Prima acvilă țipătoare s-a întors acasă după un zbor de peste 25.000 de kilometri

0 287

migatie acvila tipatoare
Prima acvila ţipătoare mică echipată cu transmițător gps care s-a întors anul acesta din migrație este Arlie. Acvilele țipătoare mici sunt o specie protejată pe cale de dispariție din munții noștri și au beneficiat de un program finanțat din fonduri europene și coordonat de Agenția de Mediu din Sibiu.

Potrivit newsbv.ro, Arlie a plecat înapoi Munții Făgărașului pe 8 februarie iar pentru a ajunge acasă să cuibărească a zburat pe deasupra a trei continente și 20 de țări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria, potrivit Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”.

Acvila țipătoare mică Arlie a iernat în Namibia, în vestul Africii, aproape de ţărmul Oceanului Atlantic și a parcurs 24.876 km. Pe 31 martie 2015, la ora 13.00 a ajuns în zona de cuibărit din Munții Făgărașului, în judeţul Braşov cu 10 zile mai devreme decât anul trecut. Până acum este cea mai timpurie dată de sosire a acvilelor ţipătoare mici echipate cu transmiţători satelitari”, se arată într-un comunicat al asociaţiei citat de newsbv.ro

[contextly_auto_sidebar id=”7kekpTsX4Vy4B5kUgEq3uXNvq3gyuLiD”] Arlie a fost prinsă în vara anului 2013 de o echipă formată din specialiști de la Grupul Milvus, Societatea Ornitologică Română și Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu. Pentru a putea fi urmărită, atât în perioada de migrație, cât și în perioada de cuibărit, ornitologii i‐au montat pe spate un transmițător satelitar cu greutatea de 45 de grame.

În total, 22 de acvile țipătoare mici au fost echipate cu aceste transmițătoare, din care doar două mai sunt active, respectiv Arlie și Erika. Demersurile au fost realizare în cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei țipătoare mici în România”.

Aquila Pomarina este o specie în scădere pe suprafaţa întregii arii de răspândire și este estimată la 20.000 de perechi la nivel global. Munșii Făgărașului oferă acestor păsări una dintre cele mai importante zone de cuibărit.
Anul acesta, proiectul LIFE de conservare a acestei specii în România a fost premiat de Comisia Europeană.
Începând din 2010, 22 de acvile țipătoare mici au fost echipate cu transmițătoare satelitare, Arlie fiind ultima dintre acestea. Rutele de migrație pot fi urmărite pe următoare pagină web:http://www.pomarina.ro/pomarina/index.php.

Conservarea acvilei țipătoare mici în Romania

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.