BOALA LYME: Căpușele teoretic sub control prin cosit, deparazitat, dezinsecție și pliante

291

Numărul cazurilor de înțepături de căpușe e mai mic ca în alți ani, dar în creștere de două săptămâni din cauza încălzirii vremii. Grupul tehnic judeţean responsabil cu supravegherea şi controlul Bolii Lyme în jud. Sibiu s-a reunit la Instituţia Prefectului. Au fost prezentate activităţile desfăşurate de la începutul acestui sezon depistarea cazurilor, tratarea acestora, controlul populaţiei de căpuşe, precum şi educaţie sanitară pentru prevenirea bolii.

Lyme este o boală infecţioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului prin muşcătura de capuşă, deşi nu toate capuşele sunt purtătoare ale bacteriei Bb.

capuse

Raportul de la această dată semnalează o scădere a numărul total pentru înţepături decăpuşe înregistrate oficial de la începutul acestui sezon, cu 47 de cazuri faţă de 2014, respectiv cu 207 cazuri faţă de 2013. Creşterea înregistrată în ultimele 2 săptămâni, este una aşteptată, legată de încălzirea vremii, când sunt mai numeroase activităţile în aer liber, munci agricole, picnic, etc, şi creşte pericolul expunerii la contactul cu căpuşele.

Pentru controlarea înmulțirii căpuşelor se cosesc zonele verzi din oraşe, inclusiv în grădiniţe, cimitire şi pe malul râurilor, se amenajează zonele de picnic în mediul rural, sunt deparazitate animalele domestice şi de companie, precum şi câinii comunitari şi se va realiza în curând o acţiune de dezinsecţie pe raza municipiului Sibiu.

De asemenea, s-au distribuit pliante cu informaţii despre Boala Lyme şi prevenirea ei, iar cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean se află sub tipar broşurile adresate şcolarilor mici „De ce trebuie să fiu atent la căpuşe”, care vor ajunge în şcoli în următoarele săptămâni.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.