percheziții ale dna la școala ”regina maria” din sibiu. ce au căutat anchetatorii!

regina maria sibiuPolițiștii au ajuns marți dimineață în școala unde a avut loc de curând cel mai răsunător scandal din învățământul sibian, în ultimii ani. Nu cazul de agresiune al unui elev, a fost obiectul vizitei polițiștilor ci o anchetă legată de desfășurarea celui mai puternic concurs de matematică la nivel național, școala Regina Maria, fiind unitatea din Sibiu care găzduia ”Arhimede”.

Unul din cele mai puternice concursuri de matematică din România, Arhimede, la care participă de trei ori pe an mii de copii din clasa a doua până în clasa a opta, a ajuns sub ancheta Poliţiei şi a Serviciului Român de Informaţii pentru că profesorii nu ar fi declarat  la Fisc sumele încasate de la elevi pentru participarea la concursuri şi pregătirea acestora.
Puţin cunoscute de publicul larg, cursurile şi concursurile Arhimede au devenit un fenomen în ultimii 3-4 ani. Copiii merg o dată pe săptămână, câte două ore, în săli închiriate de la licee din capitală precum colegiile naţionale „Mihai Viteazul“, „Spiru Haret“ şi „Aurel Vlaicu“, Liceul Teoretic „Ştefan Odobleja“ şi Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi“ şi alte licee din ţară. Fiecare şedinţă de pregătire costă 25 de lei. Nu erau eliberate chitanţe, spun părinţii copiilor, dar nivelul de instrucţie era foarte ridicat, iar profesorii foarte serioşi.

Fraude de milioane de lei
Poliţia afirmă, conform unor surse citate de Mediafax, că sumele neplătite la buget s-ar ridica la circa 12-13 milioane de lei, dar este neclar dacă acestea reprezintă sumele încasate de profesori într-o anumită perioadă sau impozitul de 16% aferent.
În condiţiile în care evaziunea fiscală provenită din comerţul cu alcool, ţigări sau cereale se ridică la miliarde de euro, anchetarea unor profesori inclusiv cu mijloacele SRI devine ridicolă. Nu este clar dacă organizatorilor concursului li s-a pus în vedere vreodată de către Fisc să elibereze chitanţe şi să plătească impozit pe venit.
Gândit iniţial ca un concurs, acesta presupunea şi organizarea unor cursuri de pregătire dedicate copiilor cu potenţial la matematică, în principal, dar şi la limba română, limba engleză sau limba germană.
Elevii erau înscrişi de părinţi la cursuri săptămânale de câte două ore (care se organizau fie în timpul săptă­mânii, fie în weekend), unde cei mai buni profesori din instituţiile de învă­ţă­mânt din Bucureşti le predau elevilor de la clasa a doua până la clasa a opta prin metode alternative, care le provocau modul de gândire. La un anumit interval de timp, o dată la două luni, elevii participau la concursuri, unde îşi testau competen­ţele deprinse la cursuri, iar cei care ajungeau în etapa finală se „luptau“ apoi cu elevi din alte ţări.

”Regina Maria” vizitată de anchetatori
Întregul proiect de educaţie era organizat de revista Arhimede şi se adresa elevilor din mai multe zone ale ţării, motiv pentru care percheziţiile făcute de poliţie ieri au ajuns şi la unităţi de învăţământ din Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău. La Sibiu perchezițiile au avut loc la școala ”Regina Maria.
„În ţară se organizează tot felul de miniconcursuri, pentru care părinţii plătesc sume de 20-30 de lei pentru o diplomă fără valoare. Este drept, o cauză a situaţiei este slaba finanţare a învă­ţă­mântului, care nu a primit acel 6% din PIB pe care trebuia să îl aibă prin lege. Bugetul nu cred că a depăşit 3,5% şi este normal ca, într-un sistem în care profesorii sunt plătiţi mizerabil, să se gă­sească modalitatea unor venituri suplimentare“, este de părere Victor Ţigoiu, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti, instituţie care a avut anul trecut circa 270 de absolvenţi.
Pe site-ul revistei Arhimede, se precizează, potrivit celui mai recent regulament publicat, că acest concurs se realizează în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Reprezentanţii „Arhimede“ nu au putut fi contactaţi pentru comentarii. Sursă info: mediafax.ro

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Care derbedeu? Macar ai citit articolul sau comentezi aiurea? Eu cred ca-i optiunea ulterioara..

  2. Pai directoarea era ocupata cu numaratul banilor cand derbedeul ala a intrat in scoala…