VIDEO – Primăria Sibiu se împrumută 15 milioane de euro să repare străzile. Iată lista acestora!

1 345

sibiu avionMunicipalitatea sibiană intenţionează să contracteze un nou împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Anunțul a fost făcut de primarul interimar Astrid Fodor, iar banii se vor folosi pentru a continua amplele proiecte de modernizare a străzilor din Sibiu.

“Avem proiecte foarte mari la care se încheie probabil până în iunie studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice, proiecte pe care dorim să le demarăm. Vă dau un exemplu: cartierul Dioda, pentru care dorim să pornim licitaţia în cursul acestui an, însumează peste 23.000 de metri pătraţi de carosabil, trotuare şi parcări – deci e nevoie de bani foarte mulţi – nemaivorbind de cartierul Hipodrom II care va însuma de două sau de trei ori atâta. Deci acest credit este absolut necesar pentru a menţine ritmul investiţiilor în Sibiu. Dorim să îl folosim exclusiv pentru infrastructură şi anume pentru reabilitarea străzilor de pământ. În acest sens noi am şi întocmit o listă cu 48 de străzi pentru care vom intra în luna iunie în Consiliul Local, la rectificarea bugetară, în vederea alocării sumelor pentru studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice. […] Am avut două criterii în vedere când am întocmit lista. În primul rând să închidem cartierele unde mai sunt străzi neasfaltate […] şi un al doilea criteriu – lucrările de înlocuire a reţelelor de gaz să fie terminate pentru ca aceste străzi să nu mai fie sparte.”, a explicat miercuri Astrid Fodor, primarul interimar al municipiului Sibiu.

Credit pe 10 ani
Pentru contractarea unui credit este necesară încheierea Acordului de Pre-Finanţare, supus aprobării Consiliului Local Sibiu în şedinţa din luna mai 2015. Prin acest acord se propune contractarea unei finanţări rambursabile în sumă de aproximativ 15 milioane de euro sau echivalentul în lei, pe o durată de 10 ani, din care perioada de graţie este de 3 ani, iar perioada de rambursare a creditului este de 7 ani. După semnarea acordului de pre-finanţare se vor purta negocieri cu privire la condiţiile de creditare.
Dată fiind perioada de graţie de 3 ani în care Municipiul Sibiu nu va plăti decât comisioanele şi dobânzile aferente noului credit şi dat fiind faptul că în anul 2017 se va încheia rambursarea primului credit contractat de la BERD în anul 2005, creditul pentru care se poartă negocieri în prezent nu va afecta gradul de îndatorare al municipiului. Practic, gradul maxim de îndatorare în contextul noului împrumut ar fi în 2019 de aproximativ 12%, gradul maxim permis de lege pentru autorităţile locale fiind de 30% din veniturile proprii.

Ce datorii are primăria
În prezent, gradul de îndatorare al Municipiului Sibiu este de 11,77%, în contextul în care se rambursează următoarele împrumuturi:
–    2005 – credit BERD în valoare de 15 milioane de EURO cu fondurile căruia s-au reabilitat 16 artere mari, Piaţa Gării, Piaţa Unirii şi iluminatul public şi arhitectural din centrul istoric al Sibiului
–    2006 – credit BERD în sumă de 10 milioane de EURO cu fondurile căruia s-au reabilitat 44 de străzi din cartierele sibiene
–    2010 – credit BERD în sumă de 11,5 milioane de EURO cu fondurile căruia s-au reabilitat 30 de străzi, două artere foarte mari – Calea Cisnădiei şi Calea Poplăcii, s-a construit un nou pod peste Cibin – podul Neculce şi s-au realizat reparaţiile capitale la viaductul Gara Mică
–    două credite contractate în 2007 şi respectiv 2008 pentru modernizarea Aeroportului Internaţional Sibiu în valoare de 90 de milioane de lei.

Listă străzi propuse spre reabilitare din noul împrumut BERD
Zona    Nr. crt.    Nume stradă
1. Zona Gușterița
1    LUNCII
2    FRASINULUI
3    PINULUI
4    CEDONIA
5    GORUNULUI
2. Zona Lazaret I
1    TURGHENIEV
2    BALANȚEI (parțial)
3    LAMINORULUI
4    PLEVNEI
3. Zona Lazaret II
1    DIACONOVICI
2    LEBEDEI
4. Zona Lupeni
1    PORUMBEILOR
2    RÂNDUNELELOR
3    ANUL 1907
5. Zona Marmeladă
1    MĂRULUI
2    VIȘINILOR
3    FRAGILOR
4    NUCULUI
5    PRUNELOR
6    PĂRULUI
6. Zona Obor-Viitorului
1    BERZELOR
2    ȘINCAI GHEORGHE
3    SĂLCIILOR
4    OLTULUI
5    SMIGHELSCHI OCTAVIAN
6    CĂLAN
7. Zona Piata Cluj I
1    GENERAL BĂLAN
2    NARCISELOR
3    POP RETEGANU ION
4    PALTINIȘ
5    CARPAȚILOR
6    MARGARETELOR
8. Zona Tilișca
1    TĂLMĂCEL (de la strada Litovoi Vodă până la Săcel)
2    ORLAT  (de la Calea Poplăcii pana la strada Th. Aman)
3    LUCHIAN STEFAN PICTOR
9. Zona Turnișor I
1    ZĂVOI
2    STĂVILARULUI
3    AVIAȚIEI
4    COOPERATORILOR
5    SCURTĂ
10. Zona Turnișor II
1    OVĂZULUI
2    SECERĂTOARELOR
3    TRIFOIULUI
11. Zona Țiglari
1    ULMULUI
2    FAIANȚEI
3    ZUGRAVILOR
4    ZIDARILOR
5    FAGULUI
TOTAL STRĂZI     48

VEZI MAI JOS DECLARAȚIILE COMPLETE DE MIERCURI ALE LUI ASTRID FODOR

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. Vale Silviu scrie

    strada Graului cand va intra in reparatii?sau locatarii de pe aceasta strada nu platesc impozite??

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.