Ora de Sibiu
Știri in direct

Satul sibian în care o casă costă cât un salariu mediu – GALERIE FOTO

9.613

de Sibiu  România a Gherdeal 557066  Rumanía   Google MapsSibiul are multe locuri de poveste, iar unul dintre acestea este Gherdealul,  satul cu doar șapte suflete, aflat la limita cu județul Brașov . Dintre cele trei variante, cel mai pitoresc drum către Gherdeal este și cel mai lung, circa 90 de kilometri, pe Valea Hârtibaciului, Sibiu – Agnita – Cincu – Bruiu – Gherdeal.
Satul în care mai trăiesc doar 7 oameni, deși pe vremuri erau 112 familii, dacă e să te iei după numărul de case este un loc rupt de lume, în care tranzacțiile imobiliare s-au făcut și încă se fac pe mai nimic. O casă costă cât un salariu mediu, dar proprietarii sunt dificil de găsit.

Ultimii cinci kilometri ai drumului spre Gherdeal sunt ireal de frumoși. În sat, primul om cu care te întâlnești e Victor Ponta. Zâmbește galeș dintr-un afiș electoral pe o poartă părăsită, cam spălăcit la faţă de la soare și ploi. Pe uliță în sus, se aude un televizor dat la maxim.

Maria Tiuţ, 78 de ani, este unul din sufletele Gherdealului peste care dai în sat și care spune aceeași poezie tuturor curioșilor care ajung prin aceste locuri: ”Au plecat, mânca-i-ar amarul, toți. Mai suntem trei sași și patru români. Eu locuiesc cu băiatul meu. Mai e o femeie cu băiatul ei, uitați, la poarta aia”.
Maria Tiuţ, 78 de ani, este unul din sufletele Gherdealului peste care dai în sat și care spune aceeași poezie tuturor curioșilor care ajung prin aceste locuri: ”Au plecat, mânca-i-ar amarul, toți. Mai suntem trei sași și patru români. Eu locuiesc cu băiatul meu. Mai e o femeie cu băiatul ei, uitați, la poarta aia”.

Maria Tiuţ povesteşte că pe vremuri în sat erau mai mulți sași ca români. De la ei a rămas moștenire biserica fortificată săsească și stilul caselor din partea de jos a satului.

Cum în Gherdeal gălăgia e lucru rar, îşi face apariția la discuții și Caterina Costea, 90 de ani. Durerea ei sunt cumpărăturile. In sat nu e niciun magazinaș. Dacă vreunul din săteni se duce la Cincu sau Bruiu după alimente, cumpără pentru toți.

Caterina Costea, 90 de ani.
Caterina Costea, 90 de ani.

Deşi toate casele sunt în ruină, te îmbie să te muți la Gherdeal. ”Cam 22-25 de milioane de lei vechi e o casă la noi”, spune una dintre locuitoare. E drept că din cele mai multe case au mai rămas doar pereții. Şcoala este la un pas să cadă în ea însăşi, adică în propriul beci; magazinul sătesc este loc de cucuvele, iar bisericile sunt închise și în paragină. Şi cea românească, şi cea săsească!

Din ruinele pe care natura a pus stăpânire se înalță contrastant, o cladire nouă. Povestea, care va deveni cândva legendă, spune că un sas din orașul Victoria acum șase ani a ieșit la plimbare cu motorul. A ajuns în Gherdeal și a știut că aici vrea să facă afacerea vieții sale. De șase ani se lucrează la Pensiunea ”La tei” şi în luna aceasta va fi deschisă publicului. Proprietarul ei trăiește în Germania, are o firmă de canalizări, iar ca își ducă la cap visul a cumpărat la propriu aproape jumate de sat. Pe locul a șapte gospodării vechi a ridicat Pensiunea La Tei, care promite să readucă la viață Gherdealul.

În 14 august 2014 Gherdealul s-a repopulat. Pentru foarte scurt timp. Sașii din Germania lui Merkel s-au reîntâlnit aici. A fost petrecere mare. S-a ţinut la pensiunea cu pricina, iar foştii locuitori abia au mai recunoscut locul de unde plecaseră.  Acum era cătunul cu un om la 16 case. La origini, Gherdealul a aparţinut călugărilor cistercieni care aveau o mănăstire fortificată la Cârţa.

Foto: Bogdan Manta Text: Cristina Cornilă

CITEȘTE AICI TOT REPORTAJUL DESPRE GHERDEAL DIN Bună Ziua Făgăraș.

Primește titlurile instant

1 Comentariu
  1. Eugenia spune

    E cumparat satul de catre un sas.
    Probabil pe cativa lei.
    Construieste acolo o pensiune.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...