Ora de Sibiu
Știri in direct

Compoziţie primă audiţie la Sala Thalia. Trebuie să o auzi!

189

filarmonica concert sibiuPrezent, din nou, la pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu, în seara de joi, 4 iunie 2015, maestrul Gheorghe Costin (prim dirijor al Filarmonicii „Banatul” Timişoara), propune, cum face adesea, o lucrare mai puţin cântată – Simfonia a II-a, în do minor, de Aleksandr Skriabin. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.

Monumentala lucrare în cinci părţi va fi prezentată publicului nostru într-o primă audiţie. Scrisă în 1901, un an mai târziu decât prima simfonie, lucrarea reprezintă un model al muzicii ruse din faza romantismului târziu. Cu toate că este cea mai tradiţionalistă din simfoniile compozitorului în privinţa formei, structura sa în cinci mişcări este oarecum neobişnuită: primele două părţi (Andante-Allegro) sunt legate şi se împlinesc într-o mişcare de sonată clasică. A treia mişcare (Andante) este, cum a caracterizat-o critica, o „grădină a deliciilor” şi un pas înainte spre cromatizarea limbajului din perioada maturităţii creatoare a compozitorului. Această a treia parte, cu evocări frecvente ale ciripitului păsărilor şi imitări ale altor sunete din natură, este „ca o plimbare lungă, imaginară, prin pustiu”. Mişcarea a patra (Tempestuoso), un scherzo în tonalitate minoră, este caracterizată de scriitura turbulentă atribuită coardelor, timpanelor şi alămurilor, cu scurte întreruperi mai lirice. Mişcarea finală, Maestoso, reprezintă o reafirmare maiestuoasă a temei din deschiderea simfoniei.
Premiera simfoniei, sub bagheta lui Anatol Liadov, la 12 ianuarie 1902, a şocat, şi, chiar şi în zilele noastre, simfonia relevă singularitatea limbajului lui Skriabin.
Biletele pentru acest concert se vor pune în vânzare începând cu data de 2 iunie, la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu. Preţul unui bilet este de 16 lei. Elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50%.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...