VIDEO – Medicul sibian care a lăsat Franța și s-a întors în România pentru un vis

3 931

medicul costache victorÎntr-o perioadă în care medicii de calitate sau chiar și cei ce abia au ieșit de pe băncile facultății, ca să meargă în străinătate să lucreze pe salarii de mii și chiar zeci de mii de euro, un tânăr din Sibiu uimește făcând exact opusul acestui lucru. Victor Costache a lăsat Franța și un salariu colosal, ca să vină acasă și să încerce să pună pe picioare un lucru care ar însemna enorm pentru medicina din România.

Într-o ţară în care, la fiecare patru ore, un medic pleacă la muncă în străinătate, există şi doctori care aleg să se întoarcă din afara graniţelor pentru a lucra în spitalele de la noi. Acesta este şi cazul doctorului Victor Costache, care a dat Franţa pe România. Nu pentru un salariu mai mare, ci pentru un vis: acela de a trece ţara noastră pe harţa celor în care se fac transplanturi de plămâni.
Victor Costache este unul dintre puţinii medici români care, după ce s-a specializat la universităţile din străinătate şi a lucrat în spitalele de peste graniţă mai bine de zece ani, a ales să revină în ţară şi să aplice pe pacienţii din România tot ce a învăţat acolo.

Nu s-a întors pentru un salariu mai mare
A revenit nu pentru că i s-a oferit un salariu mai mare decât îl avea în acolo, ci pentru că i s-a propus să pune bazele unei secţii de chirurgie cardiovasculară şi pulmonară în cadrul unui spital privat din Sibiu. Este directorul medical de la Polisano Sibiu, şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică, din cadrul aceleaşi unităţi sanitare.
Planurile lui pentru România nu s-au oprit însă aici. Şi-a propus să aducă transplanturile şi în privat. Ba mai mult, vrea să fie medicul care face primul transplant de plămâni în România. ”Am făcut nenumărate transplanturi pulmonare în Spitalul Universitar din Grenoble. Mi-aş dori să continuu această activitate şi în România”, spune medicul celor de la gândul.info.

Renumit și recunoscut ca un mare medic în spitale de renume mondial
Prin mâinile sale au trecut mii de oameni care au avut nevoie de o inimă nouă, de plămâni, de un by-pass sau oameni care sufereau de diverse malformaţii cardiace. Cel mai mic pacient al său avea câteva săptămâni – s-a născut cu o boală de inimă care îi punea viaţa în pericol.costache 1
A lucrat în spitale din Franţa, Marea Britanie, Danemarca, Scoţia, Germania, Quebec. A învăţat de la nume mari din domeniu chirurgiei cardiovasculare şi al chirurgiei toracice şi pulmonare, precum prof. dr. Dominique Blin –  fondatorul chirurgiei cardiace din Franţa, prof. dr. Phillipe Merloz, prof. dr. Jean Luc Magne, prof. dr. Christian Letoublon. Cu toate astea, cea mai puternică amintire din cariera lui de medic este legată de România.
”Una din cele mai fericite zile ale mele ca şi chirurg a fost când am operat pentru prima dată o intervenţie pe cord deschis în România, când am fost invitat de un spital din România şi am făcut o astfel de intervenţie”, spune dr. Victor Costache.
„Echivalarea studiilor făcute în străinătate în România a reprezentat cea mai grea perioadă din cariera mea de medic”

Pasiune moștenită din familie
Pasiunea pentru medicină a căpătat-o încă din primii ani de viaţă. Nepot de medici, şi-a petrecut copilăria în spital. ”Bunicul meu era unul dintre medicii respectaţi din Iaşi. A participat la al Doilea Război Mondial şi la bătălia de la Stalingrad. Aşa că momentul în care am decis să dau la Facultatea de Medicină nu a fost o surpriză pentru nimeni”, îşi aminteşte medicul.
A început facultatea în anul 1992 la Iaşi şi a terminat-o în anul 1999. Apoi, a făcut un an de rezidenţiat în ţară, după care a decis să plece în Franţa, acolo unde a luat-o cu rezidenţiatul de la capăt. S-a specializat în chirurgie cardio-vasculară şi toracică. Este membru în Colegiul Francez de Chirurgie cardio-vasculară. În anul 2014 şi-a suspendat toată activitatea medicală din Franţa şi s-a stabilit împreună cu familia în România.
Ca să ajungă aici a făcut multe sacrificii, dar spune că a meritat. A renunţat să mai ţină socoteala zilelor de naştere pe care le-a petrecut în spital, şi nu acasă, alături de cei dragi. Deseori, Crăciunul, Anul Nou şi Paştele le-a petrecut în sala de operaţie.
”În astfel de momente nu sunt intervenţii standard, sunt în general urgenţe, urgenţele la noi sunt întotdeauna urgenţe majore. Aşa că nu prea ai timp de reflecţie şi de compasiune şi eşti concentrat pentru a salva viaţa care se află în mâinile tale”, spune medicul Victor Costache.
Întors în ţară, a aflat că pentru a putea acorda chiar şi simple consultaţii a trebuit să îşi echivaleze studiile pe care le-a făcut în străinătate. Spune că echivalarea studiilor în România a reprezentat cea mai grea perioadă din cariera lui de medic. ”Ne aflăm, după cum multe oficialităţi din această ţară declară, în faţa unui exod al medicilor. Un exod al medicilor, o îmbătrânire a populaţiei, o creştere a îmbolnăvirii populaţiei şi avem nevoie de medici. Avem nevoie de tinerii pe care îi formăm în facultăţile de medicină. Gândiţi-vă la toţi banii care sunt investiţi în formarea unui student de medicină şi atunci ar trebui să dezvoltăm programe de atragere a medicilor înapoi, sau cei care s-au format în afară în România”, precizează expertul în chirurgie cardiovasculară şi toracică.costache2

Dr. Victor Costache: „Unor tineri nu le poţi refuza şansa vieţii”
Cele mai frumoase amintiri din cariera lui sunt acelea când se întâlneşte pur întâmplător pe stradă cu foştii lui pacienţi. ”Mi s-a întâmplat să mă întâlnesc cu un fost pacient pe care l-am operat în Germania, în Sibiu. Mi s-a părut extraordinar. S-a mutase şi el în România”, mărturiseşte medicul.
De când a revenit în ţară, a făcut o serie de intervenţii, unele chiar în premieră naţională – cum este cazul a doi pacienţi care sufereau de anevrisme toraco–abdominale şi cărora le-a introdus o proteză endoproteze multilaye, dar şi mondială – a salvat viaţa a cinci pacienţi diagnosticaţi cu anevrism aortic.
De asemenea, a salvat vieţile a doi tineri: unul de 17 şi unul de 24 de ani, care au fost refuzaţi de mai multe centre. ”Cel de 17 ani a fost refuzat chiar de centre de specialitate din Germania. Ambele intervenţii au fost reuşite şi în momentul de faţă au o speranţă de viaţă a unor tineri de vârsta lor şi merg la şcoală, respectiv la facultate. Cazurile erau complexe. La unul dintre ei era a doua intervenţie, la unul cea de-a patra intervenţie. Funcţia cardiacă era mult diminuată şi atunci intervenţiile erau riscante, dar unor tineri nu le poţi refuza şansa vieţii”, spune dr. Victor Costache.
Aceste lucruri nu le-a făcut singur, ci alături de o echipă de medici, unii veniţi chiar din străinătate pentru a participa special la salvarea vieţilor acestor oameni. Crede foarte mult în munca în echipă şi spune că în domeniul în care lucrează, succesul este garantat şi datorită acestui lucru.

Vrea să facă primul transplant de plămâni din România
Întrebat când va părăsi din nou România pentru a trata pacienţii din străinătate, specialistul în chirurgie cardiovasculară şi toracică spune că misiunea lui în România nu s-a terminat încă. ”Oferte primim, nu zilnic, dar săptămânal, suntem sunaţi şi ofertaţi. Mai am treabă aici”.
Îşi doreşte să introducă transplanturile şi în sistemul privat. În acest sens, a depus la Agenţia naţională de transplant un dosar la sfârşitul anului şi acum aşteaptă ca cineva să vină să îi viziteze secţia, despre care spune că este dotată cu aparatură de ultimă generaţie.
”Vă spun ce am spus celor din Agenţia Naţională de Transplant în momentul când am depus dosarul nostru: ‚Din momentul de faţă, eu dorm liniştit, deoarece consider că mi-am făcut datoria. Eram angosat că eu, unul din puţinii români care pot realiza activitatea asta de transplant pulmonar, să nu fi făcut toate demersurile necesare pentru a putea demara această activitate în România, în condiţiile în care sunt peste 130-140 de inimi care sunt aruncate la gunoi şi peste 280 de plămâni. Consider că în Sibiu, la Spitalul European, avem atât expertiza, cât şi dotarea necesară pentru a începe mâine această activitate. Depinde numai de dumneavoastră să începem să operăm toţi pacienţii care au nevoie de transplant atât cardiac, cât şi pulmonar şi care sunt pe listele de aşteptare şi care se pierd. De dumneavoastră depinde să îi operăm inclusiv pe acei extrem de puţini care sunt operaţi pe sume fabuloase în străinătate. răspunderea asta nu mai revine mie”, precizează medicul.
CITEȘTE CONTINUAREA PE gândul.info

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
3 Comentarii
 1. hop scrie

  Poveste romantata de un jurnalist care le stie pe toate,ce nu stie este ca fondatorul Polisano, i-a oferit sansa …(.unui tinar si promitator doctor de origine romana,nascut in Iasi,) de a conduce spitalul Polisano,INCONTESTABIL UN DR. TALENTAT !

 2. Gica scrie

  D-l Costache, pe care il cunosc personal, NU ESTE DIN SIBIU, ci din Iasi. Dar faptul ca s-a mutat la Sbiu, din Franta, asta este cu totul alltceva.

 3. mental scrie

  De OAMENIII ca acest Domn are nevoie Romania!! Doamne ajuta si va multumim pentru munca si efortul dumneavoastra Dl, Doctor.
  Bine ati revenit acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.