hora iei sibiu

hora iei sibiuAproape 7.000 de vizitatori au fost înregistraţi în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în perioada 20-24 iunie. În acest interval a avut loc aici ediţia a II-a a evenimentului Ziua Universală a Iei, drept pentru care aproape jumătate dintre cei prezenţi au venit îmbrăcaţi în ii tradiţionale.

Această ţinută le-a asigurat accesul gratuit în Muzeu, unde au participat la activităţile pregătite pentru Ziua Universală a Iei.
Pe parcursul celor 5 zile, vizitatorii au descoperit la Muzeul ASTRA un târg de Ii și articole tradiționale, pus în scenă de către peste 100 de meșteri populari, colecționari și artiști pasionați de tradiții. În tot acest timp, cei mici au învăţat lucruri noi în atelierele interactive de semne cusute, desene pe asfalt, confecţionat păpuşi şi de împletit cununiţe.
Responsabili cu voia bună la Târgul de Ţară (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului) au fost cei de la Asociaţia Culturală Zestrea din Cluj şi Ansamblul Sinicika de la Mila 23 – reprezentanți ai comunității rușilor lipoveni şi elevii Şcolii Generale din Slimnic, instructor Emilia Dragomir. Zestrea şi Sinicika au prezentat tradiţii culinare şi obiceiuri străvechi, iar apoi au organizat parade dedicate Sânzienelor şi solstiţiului de vară.
Ziua Universală a Iei a continuat cu 3 concursuri cu premii (,,Cea mai frumoasă IE”, ,,Salvează o IE, salvează o frântură de Românie”- iniţiativă Iulia Gorneanu, ,,Casa mea te-așteaptă-n IE”), spectacole de dans cu foc şi muzică live (Crispus & Cobzality) şi ateliere practice (ex.:,,Bate doba-n Ie!” cu Florin Romaşcu – Sistem & Cobzality).
,,Motoul evenimentului a pornit de la ideea de a cunoaşte Ia şi toate secretele ei, iar publicul a răspuns pozitiv. Ca dovadă, numărul vizitatorilor din acest an la Ziua Universală a Iei este aproape dublu faţă de cel de anul trecut. Acest fapt demonstrează că Muzeul ASTRA are o nouă imagine, iar schimbarea în bine se simte. Evenimentele pe care le vom organiza în viitor vor confirma acest lucru. ”, a declarat Ciprian Ştefan, managerul general C.N.M. ASTRA.
Activităţile pregătite pentru Ziua Universală a Iei s-au încheiat miercuri, 24 iunie, de Sânziene. În această zi, în Piaţa Mică din Sibiu, s-a ţinut Hora Sânzienelor. Alături de Asociația Vatra Hărmanului din judeţul Braşov, în horă s-au prins peste 200 de oameni îmbrăcaţi în Ii.
Organizatorii Ziua Universală a Iei Sibiu 2015 sunt Muzeul ASTRA si Future Capital.
Ziua Universală a Iei Sibiu 2015 a fost transmisă live pe internet prin intermediul site-ului nostru şi astfel a ajuns în casele a mii de români (aprox. 4000 de vizualizări).

Comentariul meu

Lasă un răspuns