Tratat de chirurgie pentru studenţi, doctoranzi şi rezidenţii SCJU Sibiu

0 460

sala de trainig chirurgie_3Medicii rezidenţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, studenţii Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu dar şi medicii care urmează studii doctorale beneficiază de o nouă şi valoroasă sursă de studiu şi documentare, odată cu apariţia completă a unui „Tratat de patologie chirurgicală”, în 5 volume, sub semnătura medicului şef al Secţiei Chirurgie I a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sibiu, Prof. Univ. Dr. Lorant Kiss.

Primul volum din acest tratat a apărut în anul 2012 şi apoi au fost editate anual restul volumelor, iar în 2015, odată cu apariţia ultimului, a fost publicată o ediţie completă, în condiţii grafice şi tehnice similare.
„Bazându-mă pe o îndelungată experienţă chirurgicală dar şi didactică academică, am început sa mă gândesc cu mult timp în urmă cum şi cu ce aş putea să ajut tânăra generaţie de medici,  pentru că, la ora actuală, se schimbă foarte mult patologia prin noile informaţii care apar în ceea ce priveşte investigaţiile şi atitudinea terapeutică. Am găsit de cuviinţă ca, după o îndelungată carieră de chirurgie grea, chirurgie de urgenţă şi nu numai, să mă apuc să scriu câteva tratate. Aşa a apărut această idee de a scrie acest tratat de patologie chirurgicală, în 5 volume. Astfel, în 2012, am prezentat ideea Editurii Universitas, care a acceptat să colaborăm în vederea editării anuale a câte unui volum” a declarat Prof. Univ. Dr. Lorant Kiss.

Tratatul conţine următoarele titluri:

Volumul I – Semiologia chirurgicală
Volumul II – Patologie Oncologică. Cancerul gastric
Volumul III – Patologie chirurgicală generală şi oncologică
Volumul IV – Patologie chirurgicală abdominală
Volumul V – Patologie chirurgicală generală

Câte un exemplar din fiecare volum a fost donat de către Prof. Univ. Dr. Lorant Kiss  Bibliotecii Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu.
„Am considerat că este în beneficiul tinerilor să donez câte un exemplar din fiecare volum Bibliotecii Universitare din Sibiu şi sper ca acest tratat să fie în folosul generaţiei de tineri din cadrul Facultăţii de Medicină, rezidenţilor din cadrul SCJU Sibiu şi doctoranzilor în medicină, care se pot documenta dintr-un tratat modern de patologie chirurgicală”, şi-a motivat decizia Prof. Univ. Dr. Lorant Kiss.
Ultimul volum, editat în 2015, conţine, pe lângă problematica de chirurgie, şi aspecte privind medicina internă şi de terapie intensivă, fiind scris în colaborare cu Conf. Univ. Dr. Paul Porr, cu Şef Lucrări Dr. Mihai Sava şi cu Asistent. Univ. Dr. Roland Kiss.
De-a lungul carierei sale, Prof. Univ. Dr. Lorant Kiss a scris nu mai puţin de 12 volume de chirurgie şi nu doreşte să se oprească aici. Astfel, pentru viitorul apropiat, acesta a definitivat un nou tratat de chirurgie de urgenţă abdominală şi toracică şi un compendiu de chirurgie de peste 1400 de pagini, predate în manuscris şi care vor vedea lumina tiparului anul viitor.

Bază de training  de chirurgie
Pe lângă importanta apariţie editorială, rezidenţii şi viitorii medici chirurgi ai SCJU Sibiu se bucură, de circa două luni, de existenţa unei Baze de Training de Chirur¬gie Clasică- minim invazivă şi imagistică, coordonată tot de Prof. Lorant Kiss, şeful Secţiei Clinice Chirurgie I a SCJU Sibiu.
Aceasta funcţionează la etajul I al clădirii fostului decanat al Facultăţii de Medicină din Sibiu, clădire administrată de SCJU Sibiu. Baza cuprinde mai multe săli, şi anume cea de Tehnici clasice şi minim invazive, de Laparoscopie, Ecografie, şi de Informatică şi Conexiune la Internet. Totodată, cei care trec pragul bazei se bucură şi de biblioteca acesteia, care este una în curs de formare.
Obiectivul reputatului chirurg al SCJU Sibiu este ca, în scurt timp, această bază de trening, aflată încă la început, să se dezvolte astfel încât cei care îi calcă pragul să „poată efectua aici intervenţii pe animale şi pe organe asemănătoare celor umane, câştigând deprinderile atât de necesare carierei de chirurg”.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.