Ora de Sibiu
Știri in direct

Seminarii de biomimetică si permacultură la Sibiu

188

Targul de meserii-gradinaritSibienii pasionați de cunoaşterea naturii, educaţiei prin natură,  protecţiei mediului, alături de specialişti din domeniul socio-pedagogic dar și copiii proveniți din familii defavorizate au participat, zilele trecute, la o serie de seminarii și evenimente în urma cărora au învățat ce înseamnă permacultura și biometica și cum le pot integra în viața lor de zi cu zi.

În perioada iunie-august 2015, Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, în cadrul programului Guşteriţa Verde – Centrul de Educaţie Nonformală pentru Mediu, a susținut desfășurarea proiectului „Natura ne învață”, cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria Municipiului Sibiu. Proiectul a oferit o abordare diferită educației vocaționale și educației în general prin integrarea principiilor despre natură, mai exact prin introducerea “educaţiei verzi” – învăţăm prin si de la natură.
„Tema cunoaşterii naturii, a protecției mediului este tot mai prezentă în societatea actuală și este cunoscut faptul că o schimbare pe termen lung trebuie să includă obligatoriu și aspectul educației. Prin diferitele evenimente prevăzute în proiect, ne propunem să contribuim la această schimbare prin metode inovative care pot fi transmise generațiilor următoare. Copiii proveniți din medii defavorizate sunt cei care necesită în primul rând o atenție deosebită și o abordare diferită a educației, astfel ca ei să obțină nu numai o îmbogățire a cunoștințelor în domenii noi dar pot, de asemenea, aplica acestea în viața de zi cu zi”, a spus Dr. Elfriede Dörr, manager de proiect.
Evenimentele prevăzute în proiect s-au adresat publicului larg, dar în special persoanelor care lucrează în domeniul social-pedagogic și, în egală măsură, copiilor proveniți din medii defavorizate.
Florin Baci și Tudor Petruțiu, specialiști de permacultură din cadrul Asociației Române de Permacultură au susținut un seminar în cadrul căruia socio-pedagogii participanți au putut afla informații inovative despre cultura permanentă, cunoștințe care pot fi încorporate și puse în aplicare în viitoare proiecte educaționale.
De asemenea, pentru prima dată la Sibiu a avut loc un seminar de biomimetică susținut de specialistul Codrin Kruijne, membru al BiomimicryNL Foundation din Olanda, lector la Universitatea Utrech. Biomimetica este o știință tânără și inovativă care adaptează elemente ale naturii în vederea rezolvării unor probleme moderne. Participanții la seminar au învățat cum pot aplica și încorpora metodele inovative dobândite atât în activitățile pe care le desfășoară cu copiii cât și în alte proiecte educaționale benefice întregului sistem de educație al orașului Sibiu.
În cadrul proiectul “Natura ne învată” au fost organizate si evenimente destinate în special copiilor proveniți din medii defavorizate cu vârste între 6-12 ani, respectiv 12-18 ani. Pentru prima data copiii din cadrul organizațiilor Centrul de Zi “Casa Deschisă”, “Comunitatea Măceşului” – Proiectul Roma din Guşteriţa, A.R.A.P.A.M.E.S.U. si Elijah au participat împreună la aceste evenimente. Pe parcursul Olimpiadei Jocurilor, care s-a desfășurat în perioada 20-24 iulie, copiii au luat parte la activități clasificate pe cele 5 simțuri (văz, miros, gust, auz, pipăit) cu componente de protecție a naturii și a mediului înconjurător. Unul din cele mai de success evenimente ale proiectului a fost Târgul de Meserii desfășurat în perioada 10-14 august care a oferit copiilor proveniți din medii defavorizate şansa de a practica şi învăţa meserii tradiționale precum grădinarit, coafură, masaj reflexoterapie, sculptură, dar şi meserii artistice, de creaţie, precum muzică şi teatru.
Prin desfăşurarea si implementarea acestui proiect, organizatorii speră să ofere comunităţii sibiene descoperirea unor domenii noi şi de actualitate precum permacultura şi biomimetica şi implementarea acestor cunoştinţe în viitoare proiecte educaţionale. Copiii participanţi la evenimentele proiectului au avut posibilitatea de a experimenta şi practica activităţi interesante şi diverse care în viitor să devină domeniul în care vor activa.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...