platforma marina

platforma marinaCompaniile Lukoil, PanAtlantic și Romgaz au descoperit pe platforma continentală a României un zăcământ important de gaze. În luna Octombrie 2015 au fost finalizate lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, lucrări care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident.

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate, în calitate de Operator, de compania LUKOIL Overseas Atash B.V. (care este deținută în proporție de 100% de Compania Publică pe Acțiuni LUKOIL) în baza Acordului de Concesiune încheiat cu Guvernul României. În acest moment cota de participare în Acordul de Concesiune este Romgaz S.A. – 10%, LUKOIL deţine 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd. 18% .
Adâncimea apei în cadrul perimetrului EX-30 Trident fluctuează de la 300 la 1200 metri. Suprafața perimetrului este de 1.006 km.p. Sonda LIRA – 1X este situată la aproximativ 170 km (90 milemarine) de la țărm, adâncimea apei fiind de aprox. 700 m. Sonda a fost forată până la adâncimea de 2.700 m (8.858 picioare), cu ajutorul platformei semisubmersibile de foraj marin ”Development Driller II”, aparținând companiei Transocean Ltd. La finalizarea lucrărilor de foraj, sonda a fost trecută în conservare, în vederea efectuării lucrărilor ulterioare de evaluare a zăcământului LIRA.
Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda LIRA – 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri.
În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 km² iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale. Succesul sondei LIRA – 1X a dus la o diminuare a riscurilor în ceea ce privește lucrările viitoare de investigații geologice pentru o serie de prospecte care reprezintă un potențial semnificativ în ceea ce privește conținutul de resurse, localizate atât în apropierea structurii LIRA, cât și în alte zone ale perimetrului. Programul lucrărilor viitoare, planificate pentru 2016, include o reprocesare a datelor seismice și forajul pe zăcământul LIRA a unei sonde de explorare evaluare, în vederea confirmării volumului descoperirii și a confirmării potențialului de hidrocarburi.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns