fbpx

Un medic sibian a prezentat ”Dubla filtrare plasmafereză și terapia patogenică în encefalita cu virus West-Niles” la un important eveniment medical

411

Dr Sava sibiuÎn perioada 8-10 octombrie 2015, Dr. Mihai Sava, medicul şef al Secţiei Clinice ATI a SCJU Sibiu a participat la cea de-a treia ediţie a Conferinţei de Plasmafereză Terapeutică, cu participare internaţională, organizată de Asociaţia Medicală Română pentru Plasmafereză.

Evenimentul a avut loc la Bucureşti, în Aula Bibliotecii Academiei Române iar tematica abordată a fost: plasmafereza, spectrul terapeutic actual.
În cadrul congresului, Dr. Mihai Sava a prezentat lucrarea „Dubla filtrare plasmafereză, terapie patogenică în encefalita cu virus West-Niles”.
„Tema pe care am abordat-o este una de actualitate, întrucât ne-am confruntat recent în cadrul secţiei cu două cazuri, documentate serologic, cu pacienţi care au dezvoltat acest virus, iar dubla filtrare plasmafereză are indicaţie terapeutică la pacienţii cu boli severe autoimune neurologice şi hematologice. În România, această metodă se realizează doar în cadrul Secţiei Clinice ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi, în ultimul an, doi pacienţi au beneficiat de această modalitate de tratament”, a explicat Dr. Mihai Sava, medicul şef al secţiei, şef lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină din Sibiu şi Diplomat al Academiei Europene de Anestezie.
La finalul congresului, participanţii au semnat un memoriu înaintat atât Ministerului Sănătăţii, cât şi tuturor organelor abilitate în domeniu, prin care se solicită recunoaşterea şi introducerea plasmaferezei terapeutice drept competenţă şi supra-specializare medicală precum şi acoperirea parţială sau integrală a costurilor legate de procedurile de plasmafereză, nu numai în regim de urgenţă, ci şi ca terapie de sine stătătoare, indicată ca tratament complementar sau de primă elecţie pentru pacienţii cu patologii specifice.

Date suplimentare
Metoda de „Dublă filtrare plasmafereză” a fost realizată în premieră naţională în cadrul Secţiei Clinice ATI a SCJU Sibiu la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut.
Metoda reprezintă o tehnică transfuzională iar deosebirea faţă de plasmafereza clasică este utilizarea a două filtre în prelevarea plasmei, fapt care duce la creşterea eficienţei, întrucât nu se îndepărtează plasma în totalitate ci doar anticorpii, metoda fiind mai fiziologică, mai bine tolerată de pacient.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.