percheziții la sibiu. prejudiciu pentru spălare de bani de peste 1,2 milioane lei

perchezitiiPolițiști însoțiți de jandarmi au efectuat joi percheziții în mai multe localități din cinci județe printre care și la Sibiu. Sunt vizate firme și persoane care ar fi făcut evaziune fiscală și spălare de bani.

Polițiștii din Mureș au efectuat joi percheziții, pe raza a cinci județe, la persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani, în domeniul comerțului cu textile și combustibili.
La data de 19 noiembrie a.c., sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, 39 de polițiști efectuează 11 percheziții, pe raza județelor Mureș, Sibiu, Bihor, Arad și Satu Mare, la 4 societăți comerciale și la 4 persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani.
Acțiunea se desfășoară în cadrul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Criminalități Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș.

Șmecherii cu autocamioane
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014-2015, doi cetățeni de origine turcă ar fi efectuat peste 40 de operațiuni comerciale de import, cu autocamioane înmatriculate în Turcia, de la furnizorii din aceeași țară.
Transportatorii, coordonați de persoanele bănuite, ar fi utilizat două seturi de documente justificative, astfel încât în vamă turcă ar fi fost prezentate cantitățile reale, iar la intrarea în România, în vamă, pentru aceleași mărfuri, ar fi fost prezentate documente justificative din care rezultau tranzacționarea unor cantități mai mici decât cele efectiv transportate și la prețuri/valori diminuate, în scopul micșorării cuantumului taxelor vamale aferente acestor operațiuni.

Livrări și la Sibiu
Bunurile ar fi fost livrate în principal la un depozit din Târgu Mureș, iar ulterior ar fi fost distribuite la punctele de lucru ale societății din județele Sibiu, Bihor și Satu Mare și la clienți din alte județe, o mare parte fiind livrate către parteneri din județul Arad.
De asemenea, mărfurile ar fi fost comercializate fără documente justificative și către persoane fizice, de la depozitul situat în Târgu Mureș.
O parte din sumele de bani obținute din aceste activități comerciale ilicite ar fi fost utilizate pentru acordarea de împrumuturi către societatea pe care o administrează, în scopul achiziționării unor imobile și autoturisme de lux, în acest fel, sumele dobândite ‘la negru’ fiind introduse în circuitul legal, precum și pentru acordarea de împrumuturi cu dobândă.
Una din persoanele bănuite ar fi achiziționat mai multe imobile, la o valoare declarată de 1.200.000 lei, prețul real de tranzacționare fiind de 2.500.000 lei, diferența fiind plătită în numerar.
De asemenea, a reieșit că societatea administrată de una dintre persoanele bănuite, ar fi comercializat produse petroliere — motorină, fără evidențierea în actele contabile a tuturor veniturilor realizate. Prejudiciul urmează a fi stabilit după coroborarea tuturor datelor rezultate, respectiv după cuantificarea inventarelor. Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații.La activități au participat și jandarmi.

Ultima oră

Comentariul meu