VIDEO FOTO Date inedite despre noul pod peste Cibin: Are peste 280.000 de kilograme și aproape 39 de metri lungime!

0 322

pod nou cibinMunicipalitatea sibiană a deschis marți circulaţia pe noul pod peste Cibin.  Investiţia demarată la sfârşitul anului trecut a fost finanţată din bugetul local al Sibiului. Podul are o singură deschidere de 34.00 m, lungimea totală fiind de  38.50 m.

“Am decis deschiderea traficului pe noul pod pentru că această legătură cu cartierele Terezian şi Ţiglari este foarte necesară şi am dorit să deblocăm traficul în zonă, chiar dacă aleile de promenadă de sub pod nu sunt încă finalizate. Constructorul va executa în perioada următoare aceste lucrări, termenul de finalizare prevăzut în contract fiind luna aprilie 2016 ”, a spus la inaugurare Astrid Fodor, primarul interimar al municipiului Sibiu.
În urma procedurii de achiziţie, asocierea SC Prodial SRL – SC Arcada Company SA Galaţi – SC Repcons SRL – SC Termo Sibiu SRL – SC Consinstal Energy SRL – SC Teleconstrucţia SA a fost declarată câştigătoare, valoarea contractului semnat fiind de 13.105.460,2 lei.fodor popa pod cibinPrimele lucrări au început în august 2014, iar de la jumătatea lui noiembrie 2014 vechea structură a  podului fost închisă circulaţiei pentru a fi demolată. Primul pas a fost devierea reţelelor de apă, canalizare, gaz, electricitate şi telecomunicaţii din zona podului şi mutarea staţiei hidrologice. Pentru accesul pietonilor de pe un mal pe celălalt a fost instalată o pasarelă provizorie în aval de pod.pod nou 2

Lucrări complexe
Cele mai complexe lucrări au constat în amenajarea structurii de rezistenţă a podului. Piloţii foraţi ai podului ajung la o adâncime de 20 de metri în pământ pentru a crea stabilitate şi pentru a-l ancora bine în maluri. O altă etapă interesantă a fost fabricarea, transportul şi instalarea structurii metalice superioare. Elementele metalice ale podului au fost fabricate în altă localitate şi au fost transportate rutier, unele dintre acestea fiind asamblate la faţa locului, pentru această operaţiune fiind necesare două macarale de mari dimensiuni amplasate în albia râului.pod cibin 4
Suprastructura podului este susţinută de patru arce metalice, unite câte două în zona trotuarelor. Ca îmbunătăţire funcţională, podul are acum patru benzi, comparativ cu cele două benzi ale vechii căi de rulare. Pe ambele părţi ale podului cu o deschidere de 35 de metri au fost amenajate trotuare şi piste pentru biciclete. Sistemul de iluminat al podului este alcătuit din patru stâlpi, iar pentru punerea în valoare a structurii au fost montate în trotuar 16 corpuri de iluminat arhitectural.

Amenajarea malurilor a fost o altă etapă importantă a proiectului, pe acestea fiind prevăzute alei de promenadă asemănătoare cu cele de la podul Neculce. Bănci şi coşuri de gunoi vor fi instalate în zona acestor alei. Garanţia prevăzută în contract pentru acest pod este de cinci ani.

Sibienii sunt mulțumiți

La inaugurarea podului au venit și oameni din oraș, care erau curioși cum arată acesta în comparație cu vechiul pod, demolat anul trecut. ”E fain! Și mai mare. Era nevoie de un pod așa mai lat pentru că aici în zonă e circulație mare de mașini”, a spus un bătrân ce locuiește în Piața Cluj și a venit la inaugurarea podului.

video

Date inedite despre pod
Podul are o singură deschidere de 34.00 m, lungimea totală fiind de  38.50 m
Placa de beton armat se realizeaza cu beton clasa C35/45 si are grosime variabila de la 25 la 30 cm.
video

Principalele categorii de lucrari cumulate pe obiectiv:
-Piloti forati din beton armat: 936 m;
-Turnat beton: 2.700 mc;
-Confectionat si montat armatura:  250.000 kg;
-Confectionat si montat structura metalica: 280.000 kg
-Umpluturi: 8000 mc

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...