bogații dau fiscului explicații fanteziste pentru averile lor: atenții de botez și împrumuturi

cod fiscalÎn premieră în România, ANAF a luat la verificat marile averi pentru a vedea dacă pot fi sau nu susținute cu dovezi legale. După finalizarea primei faze,care a cuprins 10 verificări, ANAF a anunțat că a declanşat, în luna noiembrie, 30 de noi de astfel de controale.

Legat de rezultatele obţinute în urma celor 10 verificări finalizate, directorul general al Direcţiei Verificări Fiscale din cadrul ANAF, Eugen Şerban, a declarat că au fost calculate impozite și penalități pentru sumele pe cate perosanele fizice verificate nu le-au putut justifica cu documente, în valoare de peste 6 milioane de lei.

„Am constatat venituri cu surse neidentificate de 23,7 milioane de lei, pentru care s-a calculat impozit pe venit suplimentar de plată de 3,8 milioane de lei, la care s-au adăugat penalităţi şi dobânzi de 2,4 milioane de lei. De asemenea, au mai fost constatate venituri cu surse identificate în valoare de 63,17 milioane de lei (…)
A fost un rezultat bun, ca urmare a unei munci de construcţie a unei activităţi noi, care a permis să extindem programul. În luna noiembrie a acestui an am declanşat 30 de noi verificări la persoanele fizice din segmentul PFAM prin metode indirecte”, a spus directorul ANAF.
Explicațiile bogaților verificați, cu privire la sursele averilor ce nu pot fi justificate de veniturile declarate
„Explicaţiile s-au bazat pe acumulări anterioare – şi anume au fost cazuri în care ne-au spus că banii provin din dividende şi salarii ridicate în numerar, în perioada anterioară sau bani primiţi cu diverse ocazii festive: botez, onomastici, unele chiar în urmă cu 10-15 ani.
Au fost acumulate, în numerar, sume ţinute acasă şi cheltuite în perioada verificată. S-au prezentat, în unele cazuri, chiar contracte de împrumut de la alte persoane fizice care, din punctul nostru de vedere, prezintă suspiciuni cu privire la autenticitate. Aceste afirmaţii le-am verificat.
Am mers în urmă pentru dividende şi salarii, atât la companii, cât şi la conturile bancare şi am constat că nu au fost ridicate dividende şi salarii în numerar. Cele plătite prin conturile bacare s-au transformat ulterior în depozite bancare, sumele nu au fost ridicate în numerar. Pentru banii de la botez, dincolo de faptul că perioada îndelungată în timp ridică foarte multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea informaţiilor, când am cerut informaţii suplimentare, au fost retrase toate aceste susţineri. Contractele de împrumut, la fel, le-am verificat şi am constatat că acel împrumutător era în imposibilitatea de a acorda împrumut, fie nu avea resursele, fie resursele disponibile au fost alocate către alte direcţii.”, a mai spus directorul general al ANAF.

Potrivit Codului de procedură fiscală, contribuabilii au obligaţia de a proba faptele şi actele care au stat la baza declaraţiilor privind veniturile

Ultima oră

Comentariul meu