Un profesor din Sibiu: „Mai e puţin până când profesorii vor fi asasinaţi de elevi”. De ce a făcut afirmaţia şocantă

3 269

background36

O organizație a elevilor a făcut niște propuneri Ministerului Educației în ceea ce privește drepturile și obligațiile elevilor. Consiliul Național al Elevilor, una din organizațiile de elevi din România vrea să modifice Statutul elevului,care va face parte din noua lege a Educației și care ar urma să fie finalizat în primăvară.

Acest Consiliu cere, printre altele, dreptul de a nu fi supuși vreunei forme de discriminare din partea personalului didactic, dreptul de a fi informați cu cel putin trei zile înaintea unei lucrãri scrise, dreptul de a contesta notele profesorilor sau chiar dreptul de a avea la oră telefoanele mobile.

Profesorul Manuel Valeriu, din Sibiu, a redactat o scrisoare deschisă, adresată liderilor de sindicat, pe care îi îndeamnă „să protesteze vehement împotriva aberațiilor elevilor minori care vor să schimbe legea în învățămînt”.

Profesorul atrage atenția asupra a trei puncte cerute de elevii minorii, care în opinia sa, sunt foarte grave și pot afecta serios întregul sistem de învățământ.

Mai jos, redăm integral, scrisoarea profesorului Manuel Valeriu:
„Stimați domni lideri de sindicat,

Sper din tot sufletul că veți protesta vehement împotriva aberațiilor elevilor minori care vor să schimbe legea în învățămînt. Mai precis, e vorba de două aberații majore.

Contestarea notelor e prima. Pe ce bază unii care nu au răspundere în fața legii din cauza lipsei de maturitate pot contesta nota de la clasă? Care e pregătirea lor profesională? Care e știința lor pedagogică?

A doua problemă, la fel de gravă, cerută de elevi în noua lege, privește dreptul de a avea la oră telefoanele mobile. Și așa în școli sînt destule probleme cu elevi cărora le sună telefonul în timpul orei, primesc mesaje sau pur și simplu se joacă sau ascultă muzică, iar autoritățile refuză să ia orice fel de măsuri. Un paznic plătit ar putea confisca la intrare telefoanele, tabletele, cuțitele etc. Dar Ministerul refuză să accepte așa ceva. Adevărul e că nu se dorește normalitate, nici în învățământ, nici în celelalte sectoare.

O a treia problemă ar fi posibilitatea de a chema paznicul pentru a evacua din oră elementele perturbatoare, care s-au tot înmulțit în ultimii ani și se vor înmulți alarmant. Scandalurile, amenințările, chiar la adresa profesorilor, nu mai sunt sancționate, iar din școală ies tot mai multe elemente total iresponsabile, fiindcă nu se mai tem de nimic. Aceste lucruri trebuie discutate cu tovarășii care ne duc de rîpă de 25 de ani încoace. Banii nu rezolvă problemele de disciplină, iar lipsa de motivație nu e atît din partea profesorilor, ci din partea elevilor, din cauza imbecilizării în masă pe care mass-media o promovează 24 de ore din 24. Ce să mai facă școala, cînd ei sînt total dependenți de gadget-uri ? Sînt tot mai mulți părinți care își retrag copiii din școlile de stat și îi educă acasă, prin sistemul home schooling, ca să îi salveze de jungla școlară tot mai accentuată.

Am scris deja două cărți unde abordez și aceste probleme, fiindcă toată literatura pedagogică antisistem e cenzurată la noi. De aceea îmi permit să atrag atenția asupra unor fenomene alarmante, care se agravează de la an la an. Unul dintre profesorii de excepție din tînăra generație, care a ieșit din sistem, mi-a mărturisit odată: „Pînă cînd un profesor nu va fi asasinat, în școală, de un elev, nimic nu se va schimba”. Vremea aceea e mai aproape decît credeți.

În speranța că nu v-am plictisit prea tare, vă doresc succes în activitate!”

Sursa www.activenews.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
3 Comentarii
 1. profu_ scrie

  Daca un profesor are nevoie de paznic sa-si tina in frau clasa, poate ar trebui sa isi reconsidere cariera.
  Oricum cerintele elevilor sunt cam exagerate dar, ori cu ele ori fara ele, tot vor face ce vor.
  Ar fi foarte frumos daca profii ar invata sa scrie corect…â din a in interiorul cuvintelor…futui mama ei de limba „romina”

  1. Naşu scrie

   Poate ca prima propozitie e doar opinia personala – unii profesori nu au luat contact cu ,,fauna”, au avut noroc! Sunteti unul dintre norocosi, se pare! In scoala noastra avem o clasa (a opta acum, dar au fost astfel din clasa a cincea) la care am o ora pe sapt. Cand se incheie ora ii multumesc celui de sus ca n-am facut AVC,infarct,sau ca nu mi-am pierdut cunostinta din cauza efortului depus pt.a-i linisti. Prof. de religie roaga saptamanal o colega sa mearga cu ea la ora si sa stea cu ea, ca sa-i poata linisti, iar prof.de muzica face atac de panica si isi cheama sotul sa tina ora, ca e bolnava (apoi isi ia concediu medical). Daca le facem referate, directoarea spune ca nu avem autoritate. Masuri? cel mult un punct scazut la Purtare! Cred ca auziti zilnic povesti asemanatoare, dar ati ales sa continuati cu optica invechita, ignorand o realitate invatamantului romanesc…

 2. nik scrie

  si culmea cu toata aceasta democratie marea masa a elevilor e super idioata. sunt varfurile care oricum pleaca sau ocupa locuri bune de munca iar restul vanzatori la magazinul din colt pe salarul minim eventual

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.