Sibiul face pasi mari ca sa devina Regiune Gastronomică Europeană in 2019

1 409

cibinfest1Vineri, 1 aprilie, Primăria Sibiu a organizat o întâlnire a grupului de lucru consultativ pe tema programului Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană, statut pe care regiunea Sibiu dorește să îl obțină în 2019.

Grupul de lucru este alcătuit în această etapă din primarul interimar Astrid Fodor, rectorul Universității Lucian Blaga – profesor universitar dr. Ioan Bondrea, profesorul universitar dr. Ilie Rotariu, profesor universitar dr. Cristian Radu, director general al Camerei de Comerț și Industrie Sibiu – profesor dr. Eugen Iordănescu, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu – domnul Alin Chipăilă și șeful serviciului Cultură, Sport, Turism din cadrul Primăriei Sibiu – doamna Stela Matioc.
Primarul interimar Astrid Fodor a prezentat demersurile Primăriei Sibiu din punct de vedere financiar, strategic și organizatoric pentru realizarea acestui proiect, care va fi cuprins în Strategia de Dezvoltare a Municipiului Sibiu pentru următorii ani.
“Regiunea are nevoie de un nou program care să unească eforturile tuturor actorilor locali – autorități și operatori, mediul de afaceri și cetățeni. Sibiul a dovedit că poate gestiona proiecte de anvergură europeană, cu rezultate bune pentru comunitate. Dacă va fi implementat cu succes, programul va aduce beneficii economice, sociale și de imagine Sibiului și întregii regiuni”, spune Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului.
În cadrul întâlnirii au fost prezentate pe scurt scopul, zonele de interes și indicatorii care trebuie avuți în vedere în cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Informațiile au fost prezentate în contextul în care un grup de lucru restrâns lucrează în prezent la propunerea de program a Sibiului, dosarul de candidatură urmând să fie depus până la sfârșitul acestui an la organismul administrativ al platformei Regiune Gastronomică Europeană.
În următoarea perioadă se vor face demersurile pentru înființarea Asociației care va implementa programul în regiunea Sibiu.
REAMINTIM faptul că platforma Regiuni Gastronomice Europene a fost inițiată de Institutul Internaţional pentru Gastronomie, Cultură, Arte şi Turism. Sibiul este una dintre cele zece regiuni fondatoare ale rețelei Regiuni Gastronomice Europene, alături de Brabantul de Nord, regiunea Minho, regiunea Provence Alpes Côtes d’Azur, Regiunea centrală a Danemarcei – Aarhus, regiunea Lombardia, regiunea Riga, regiunea Istria, regiunea Catalonia şi regiunea Malta.
Această reţea a creat titlul onorific de REGIUNE GASTRONOMICĂ EUROPEANĂ, statut ce va fi conferit regiunilor care se angajează să promoveze cultura gastronomică, producţia locală de hrană şi hrană bio și tradiţiile zonei. O componentă foarte importantă este promovarea corespunzătoare a produselor gastronomice locale şi transformarea lor într-un brand local.
Scopurile declarate ale programului sunt:
promovarea culturii gastronomice locale pentru a clădi o identitate regiunii din acest punct de vedere și pentru a educa populația în sensul formării unei culturi gastronomice
dezvoltarea turismului local, cu accent pe gastronomia regiunii
promovarea unei alimentații sănătoase, bazată mai ales pe producția locală de alimente
crearea unei legături mai puternice dintre urban și rural
sprijinirea producătorilor locali pentru ca aceștia să găsească piață de desfacere în regiune
gestionarea responsabilă a resurselor de hrană

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. Ilie Rotariu scrie

    PRECIZARE
    la comunicatul de presă al Primăriei Sibiu: ”Sibiul, mai aproape de Regiunea Gastronomică Europeană”

    În primăvara anului 2014, un grup de inițiativă sibian a început demersurile pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană. În vara anului 2014, cu sprijinul decisiv al Domnului Klaus Johannis, primar la Sibiului, s-a reușit admiterea candidaturii Regiunii Sibiu. Privind comunicatul din ziarul Tribuna din 5 aprilie 2016, precizez că m-am aflat la întâlnirea din 1 aprilie numai ca să informez privind încetarea activității mele în cadrul grupului informal care a adus regiunea Sibiu la etapa finală, evaluarea dosarului fiind programată la Sibiu, pentru septembrie 2016.

    Ilie Rotariu

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.