iohannis 1

iohannisMihai Alexandru Grădinar a fost propus de președintele Klaus Iohannis să fie ambasador al României în Danemarca și Islanda. Acesta este fiul fostului director de la Energie Termică, cel cunoscut și sub porecla de Ilie Giga Calorie. Ilie Grădinar este unul din cei mai bogați afaceriști din Sibiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat propunerile de numire a 19 ambasadori ai României, între care Dan Mihalache (Marea Britanie), Marius Lazurca (Ungaria), Daniel Ioniţă (Republica Moldova), Ion Gâlea (Bulgaria), Brânduşa Predescu (Olanda), Cristian Ţurcanu (Ucraina) și nu în ultimul rând Mihai Alexandru Grădinar (Danemarca și Islanda), anunta news.ro.
Administraţia prezidenţială anunţă, într-un comunicat, că, în conformitate cu prevederile constituţionale (art. 91 alin. 2 din Constituţia României) privind numirea reprezentanţilor diplomatici ai României şi în baza consultărilor cu prim-ministrul şi cu ministrul Afacerilor Externe, preşedintele Klaus Iohannis a aprobat o serie de propuneri de numire de ambasadori.
Astfel, şeful statului a aprobat nominalizarea lui Sorin-Dan Mihalache pentru Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Daniel Ioniţă pentru Republica Moldova şi Marius Gabriel Lazurca pentru Ungaria.
Totodată, sunt propuşi Ion Gâlea în Republica Bulgaria, Brânduşa Ioana Predescu în Regatul Ţărilor de Jos şi Cristian-Leon Ţurcanu în Ucraina.
Preşedintele a mai semnat propunerile pentru Carmen Liliana Burlacu în Republica Cehă, Ioana Bivolaru în Republica Portugheză, George Gabriel Bologan în Republica Italiană, Republica Malta şi Republica San Marino, Gabriela Dancău în Regatul Spaniei, Constantin Mihail Grigorie în Republica Croaţia, Ion Vîlcu în Statele Unite Mexicane, Mihai Alexandru Grădinar în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda, Anton Niculescu în Republica Slovenia, Dana Manuela Constantinescu în Bosnia şi Herţegovina, Daniela Brânduşa Băzăvan în Regatul Maroc, Radu Octavian Dobre în Republica India, Republica Maldivelor, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Republica Federală Democratică Nepal şi Republica Populară Bangladesh.

Fiul lui Grădinar, propus pentru Danemarca și Islanda
În Danemarca şi Islanda a fost propus ambasador Mihai Alexandru Grădinar, secretar de rangul I la Ambasada României la Viena şi fiul controversatului fostului director din Primăria Sibiu, Ilie Grădinar, care s-a ocupat de reţeaua de termoficare a oraşului. De-a lungul timpului, acesta a mai activat și la Ambasada României din Viena. Potrivit declarației de avere de anul trecut, Grădinar are o locuință în Sibiu, una în București, un depozit de 254.000 de lei și unul de 4.500 de euro.
Tatăl noului ambasador al României în Danemarca și Islanda, Ilie Grădinar, avea în 2011 o avere de 7-8 milioane de euro. Ilie Grădinar a fost director general la SC Energie Termica SA, iar în 2014 era membru în Consiliul de Administrație al SC Piețe Sibiu SA. Acesta a mai deținut și Complexul Turistic Balnear Ocna Sibiului pe care l-a vândut în 2011 pentru circa 90 de milioane de euro. Conform EVZ, în declarația de avere din 2014 a lui Ilie Grădinar se arată că, împreună cu soția sa, deținea patru terenuri, două locuințe, în Sibiu și cisnădioara, 2 milioane de lei în conturiși o datorie de 500.000 de euro. Totodată, el menționa că este administrator special la SC Stațiunea Ocna SA, manager la SC Universal Business SA și la SC Tehnosib 100 SRL, și membru în CA al SA Piețe Sibiu SA. Funcționarul de lux a intrat și în politică. El a fost membru PSD până în 2006, fiind considerat “trezorierul” neoficial al partidului, scrie România Liberă.
Aceste propuneri de numiri de ambasadori vor fi trimise comisiilor parlamentare de politică externă, care urmează să îi audieze pe cei nominalizaţi. Comisiile vor da un aviz, care însă este consultativ, după care şeful statului va semna decretele de acreditare. Surse foto: evz.ro cancan.ro

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Participă la discuție

1 Commentariu

Comentariu