percheziții ale diicot la ambient în sibiu și alte locații. prejudiciu estimat la peste 50 de milioane de lei!

ambient fotoProcurori ai DIICOT au descins joi alături de ofițeri de la poliția judiciară în 32 de locații ale unor firme ce au puncte de lucru la Sibiu, Cluj, Galați, Alba și în Bihor. În Sibiu perchezițiile au avut loc la sediul Ambient. Perchezițiile vizează un dosar de spălare de bani și evaziune fiscală.

Procurorii DIICOT Oradea și ofițeri de poliție judiciară au efectuat joi 32 de percheziții pe raza județelor Sibiu, Cluj, Bihor, Galați și Alba, la sediile sociale și punctele de lucru ale unor distribuitori de materiale de construcții, Ambient SA, Arabesque, Sawa SA, MM Industry SRL, Matcris Concept SRL și Okapi SRL, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală și spălare de bani, anunta agerpres.ro.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2011 — 2014, reprezentanții societăților menționate împreună cu administratori ai unor firme tip “fantomă” au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacțional fără conținut economic real, al cărui unic scop l-a constituit sustragerea de la plata contribuțiilor la bugetul de stat.
Anchetatorii susțin că operațiunile de achiziție/livrare declarate sau înregistrate în contabilitate, în perioada 2011-2015, nu au avut la bază tranzacții reale, fiind create circuite scriptice de tranzacționare succesivă în lanț, încercându-se astfel disimularea realității fiscale prin crearea unei aparențe privind existența unor operațiuni care în fapt nu au existat, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.

Prejudiciu de zeci de milioane de lei
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că societățile comerciale de tip “fantomă” interpuse în lanțul evazionist au fost înființate pe numele unor interpuși, persoane cu cetățenie română și ungară, domiciliați atât în județele Cluj și Bihor, cât și în Ungaria. Societățile în cauză nu au avut angajați, nu au depus la termene toate declarațiile fiscale, parte dintre acestea fiind declarate inactive sau aflate în procedură de insolvență.
S-a mai reținut că, după încasarea sumelor în conturile bancare ale societăților “fantomă”, parte din sume erau ridicate în numerar contra unui comision de persoane împuternicite pe conturi, fără ca acestea să aibă vreo calitate în cadrul firmelor.
Prejudiciul total cauzat bugetului de stat se ridică la 50.029.306 lei.
Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi Mobile Cluj. De asemenea, acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul Serviciului Român de Informații. Sursa: agerpres.ro

Ultima oră

Comentariul meu