azi este vinerea mare. ce ai voie să faci si ce nu!

vopsitul-oualor-01

Vinerea Patimilor sau Vinerea Mare este ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos a pătimit şi a fost răstignit pe cruce.În  această zi se ţine post negru, în care se bea doar apă. În această zi se spune că nu ai voie să foloseşti oţet sau urzici deoarece aceste două ingrediente au fost folosite în momentul răstignirii când Iisus a fost bătut cu urzici iar buzele iau fost umezite cu oţet.

 Vinerea Mare este zi aliturgică, în această zi  nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din strămoşi se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Iisus Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. În acestă  seara, se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pănă la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt. După terminarea slujbei de seară din Vinerea Mare, femeile obişnuiesc să meargă la morminte, unde aprind lumânări şi-şi jelesc morţii. La sfârşitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. În trecut, lumea pleca acasa cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle şi morţii de venirea zilelor mari. Aceştia ocoleau casa de trei ori şi, atunci când intrau, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă în cei patru pereţi sau doar la grinda de la intrare şi păstrau lumânarea pentru vremuri grele.

Iată ce este important să NU facem astăzi:

În Vinerea Mare nu se fac lucrări agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu va rodii astăzi.

În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne pe masa de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp.

De asemenea astăzi este interzis spălatul. În această zi nu se coase şi nu se face curăţenie şi nu se merge la frizer. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Da, astazi aveti voie sa ve cereti scuze popii cu mertanul 🙁 vai de voi, slugilor 🙁