cros

La inițiativa Casei de Cultură a Studenților Sibiu și a Asociației Salvatorilor Montani, în parteneriat cu Salvamont Sibiu şi Primăria Turnu Roşu începând din această săptămână iubitorii muntelui pot folosi cinci noi trasee montane în partea vestică a Munţilor Făgăraş.

Noile trasee montane marcate au toate plecarea din zona localității Turnu Roșu, la ieșirea din Valea Oltului, acolo unde încep munții Făgăraș. Marele avantaj este că sunt trasee în circuit și sunt accesibile și celor cu mai puțină experiență în ale muntelui, putând fi folosite în toate anotimpurile. Ca dovadă la marcarea lor au participat peste 60 voluntari cu vârste de la 5 până la 70 de ani. Cele cinci trasee ce însumează 28 de km sunt făcute pe vechile poteci păstorești sau ale braconierilor care treceau prin vama Cucului. Traseele sunt în general pe muchie, toate pornesc din Turnu Roșu și se duc până în apropiere de creasta Făgărașilor. Acestea nu ajung chiar în creastă, proiectul traseelor a fost conceput astfel încât traseele să poată fi parcurse în tot timpul anului.
Noile trasee au fost inaugurate printr-un concurs de alergare montană la care au fost invitați toți iubitorii muntelui. Concursul intitulat „Toată lumea aleargă la Turnu Roșu”, a fost organizat duminică 22 mai 2016, pe o diferență de nivel de 800 m, pe două secțiuni, începători 4 km şi şi avansați 14 km.
Startul concursului de alergare montană a fost dat din fața Primăriei comunei Turnu Roșu, de la poalele masivului Făgăraș, la start aliniindu-se 60 de concurenţi. Alături de cei care s-au înscris oficial în concurs, la acţiune au participat şi iubitori ai muntelui care au dorit să parcurgă cu piciorul zona, care este de un pitoresc deosebit şi se pretează la o drumeție ușoară.
La secţiunea 14 km bărbaţi pe podium au urcat Marius Milascon (locul I – 1h 17 min.16 sec.), Daniel Roşu (locul II – 1h 17 min. 49 sec), Adrian Popa (locul III – 1h 26 min.59 sec), iar la secţiunea 14 km femei clasamentul a fost după cum urmează: locul I Gianina Tănase (1h 40 min.28 sec.), locul II Angela Teodorescu (1h 40 min.28 sec), locul III Diana Costăchioiu (1h 50 min.03 sec.). La secţiunea 4 km – bărbaţi, pe primele trei locuri s-au poziţionat Radu Popa – locul I, Mihai Boaru – locul II şi Ovidiu Blăjan – locul III, iar la secţiunea 4 km – femei premiantele au fost Magdalena Boaru – locul I, Valentina Voinescu – locul II şi Alina Abduraman – locul III. S-au mai acordat premii pentru primii cinci copii clasaţi (cu vârste între 6 şi 10 ani) şi pentru cel mai experimentat alergător – seniorul concursului. Concursul a fost coordonat de Andrei Buta – alpinist și salvamontist, unul dintre cei mai sufletiști voluntari.
“Având în vedere că se apropie vacanţa de vară, vă invităm la o drumeţie montană pe unul din noile trasee marcate şi omologate, ce pornesc din Turnu Roşu. Vă asigurăm că vă veţi bucura de frumuseţea cu totul deosebită a peisajului”, declară organizatorii.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu