PREZENȚA LA VOT: Sibiu printre județele codașe la votare la ora 9

0 211

stampile votJudețele cu cea mai mare prezență la urne până la ora 9,22 au fost Teleorman — 9,53%, Giurgiu — 8,89% și Olt — 8,67%, iar cea mai scăzută participare la vot a fost în Harghita — 3,75%, Cluj — 3,98% și Sibiu — 4,05%.

În București, până la ora menționată, a fost înregistrată o prezență de 2,83%. Peste 18.000.000 de cetățeni cu drept de vot sunt chemați la urne duminică pentru alegerea autorităților administrației publice locale.
În premieră, în secțiile de vot a fost instalată o aplicație pe o tabletă prin care vor fi prevenite tentativele de vot ilegal. Astfel, alegătorul îi înmânează unui operator de calculator cartea de identitate, care va scana CNP-ul, iar aplicația va indica dacă acesta a mai votat sau nu. Fraudarea votului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

O altă noutate constă în faptul că președinții și vicepreședinții consiliilor județene, precum și viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile județene, respectiv consiliile locale.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.