canicula

CANICULA

România este împărțită în acest final de săptămână în două. În jumătate de țară temperaturile vor urca și la 40 de grade, cea resimțită fiind de 46 de grade. În cealaltă jumătate meteorologii au emis un cod galben de ploi.

În sud-vestul, centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zona montană instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată. Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie şi va cădea grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.

În restul teritoriului astfel de fenomene se vor manifesta temporar şi pe spaţii restrânse.
În regiunile sudice, vremea se va menţine caniculară, cu maxime în jurul a 36 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge frecvent şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 18/19 iunie, temperaturile minime vor fi caracteristice unei nopţi tropicale.

1Până sâmbătă dimineaţa, instabilitatea atmosferică a fost deosebit de accentuată în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în nordul Moldovei. S-au înregistrat frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie, va cădea grindină, iar aversele vor fi izolat importante cantitativ (peste 20…30 l/mp).
În regiunile din vestul, sud-vestul şi centrul ţării, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat, cu precădere în vestul şi nordul Olteniei, 50 l/mp.
Notă: În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi la intensitate mai redusă.
În după-amiaza zilei de duminică, 19 iunie, în Câmpia Română indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai putea atinge pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului.2

Sursa www.realitatea.net

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns