„Pacea” de la Casa Artelor Sibiu: expoziția „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” la Muzeul ASTRA

0 484

4959_20160719_RazboaieLaBastion_(c)Daniel Secarescu Două ateliere creative, desfășurate în Bastionul Țesătorilor din Brașov, au adus împreună şase cunoscătoare şi păstrătoare ale tehnicii tradiţionale de ţesut la război, din zona Branului, şi şase creatori contemporani. Aceștia din urmă au învățat tehnica tradiţională de ţesut la război și au realizat, alături de artizane, lucrări de artă sub forma unor tapiserii extrem de interesante, de la abordarea subiectului (selfie-uri, personaje politice) până la tehnică (inserții de elemente vegetale sau obiecte printate la imprimante 3D).

 

Rezultatele acestor ateliere pot fi admirate în cadrul expoziției „Războaie în Bastionul Ţesătorilor”, deschisă din 9 septembrie, ora. 13.00, la Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Casa Artelor, Piața Mică nr. 21.

 

Artiștii vin din diferite zone creative (pictură, sculptură, arhitectură și design, artă textilă, film), iar țesătoarele folosesc războiul de țesut de peste 50 de ani fiecare.

 

Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” are și o componentă de documentare, în cadrul proiectului având loc activități de cercetare etnografică și studii foto și video privind tradițiile lucrului la războiul de țesut.

 

Meşteşugul de prelucrare a fibrelor textile din Țara Bârsei, în special din zona Branului, păstrează tehnici străvechi, prelucrarea lânii şi a fibrelor textile vegetale constituind o îndeletnicire casnică importantă. Meşteşugul ţesutului a fost și încă este practicat pentru realizarea textilelor de uz gospodăresc, pentru amenajarea interiorului şi pentru confecţionarea pieselor de îmbrăcăminte.

 

Expoziția „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” va putea fi vizitată până pe 30 septembrie, de miercuri până duminică, 10.00-18.00.

 

Mai multe detalii despre artiști și artizane: www.facebook.com/RazboiulTesatorilor

Proiectul este organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums în parteneriat cu Muzeul ASTRA.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.