Ceea ce președintele grupului Polisano, Remus Borza, a preconizat în urmă cu câteva luni s-a întâmplat. Polisano SRL a intrat în insolvență, conform unei sentințe publicată în 9 septembrie. Momentul era inevitabil din moment ce 12 creditori au cerut în prealabil în instanță acest lucru. Peste 192 milioane lei este valoarea datoriilor către firmele care au cerut insolvența.
Anul trecut a fost dezastruos pentru POLISANO SRL. Cifra de afaceri a scăzut la 527 milioane lei, faţă de 1,33 miliarde lei în 2014, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 9 ani, anunță supervizor.ro. Exerciţiul financiar a fost încheiat cu pierderi de 35,29 milioane lei, fiind pentru prima dată în ultimii 7 ani când se înregistrează un rezultat negativ. De asemenea numărul mediu de angajaţi a coborât la 601 persoane, cu peste 200 mai puţine faţă de anul anterior.
CITEȘTE ȘI: Remus Borza anunță intrarea în insolvență a Polisano Distribuție. Se pierd milioane de euro anual
Cine sunt firmele care au cerut insolvența Polisano
Chiar dacă datoriile totale au scăzut la 342,59 milioane lei (la 31 decembrie 2015), faţă de 614,99 milioane lei la finalul anului anterior, relaţia cu furnizorii pare că s-a înrăutăţit semnificativ în perioada scursă din acest an, din moment ce “o armată de creditori” a solicitat deschiderea insolvenţei împotriva POLISANO SRL. Astfel, până la ora actuală au fost înscrişi în Dosarul nr.1408/85/2016 de la Tribunalul Sibiu următorii creditori: KRKA TOVARNA ZDRAVIL D.D., MERCK ROMANIA SRL, ANGELINI PHARMACEUTICALS ROMANIA SRL, NOVO NORDISK A/S, NOVO NORDISK HEALTH CARE AG, GLENMARK PHARMACEUTICALS SRL, IPPON MED SRL, PHARMAZEUTISCHE FABRIK MONTAVIT, FERRING PHARMACEUTICALS SA, ABBVIE LOGISTICS BV, MERCK SHARP & DOHME BV și ATRADIUS TRADE CREDIT INSURANCE INC. În documentaţia depusă la dosar, se spune printre altele:
debitoarea are datorii către furnizori în valoare de 192.460.947 lei;
sumele pe care debitoarea le are de recuperat de la clienţi – 192.144.005 lei;
debitoarea are datorii la autorităţile financiare în valoare de peste 530.000 lei;
debitoarea deţine la unităţile bancare 3.243.720 lei;
debitoarea are un credit de rambursat în valoare de 69.862.916 lei.
Cine se ocupă de insolvență
Ţinînd cont de aceste date financiare, judecătorul sindic Ioan VIŞA a concluzionat că se impune declanşarea procedurii de insolvenţă şi a pronunţat o sentinţă în acest sens, numind în funcţia de administrator judiciar provizoriu practicianul BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL, “cu o retribuţie de 800 lei lunar până la confirmarea/înlocuirea sa de către adunarea creditorilor”.
Deşi este de aşteptat ca POLISANO SRL să aibă o mulţime de creditori, mulţi dintre aceştia în străinătate, instanţa a stabilit un termen de înscriere la masa credală destul de “înghesuit”, ultima zi pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor fiind 14 octombrie 2016. Dacă nu se majorează termenele procedurii, prima şedinţă a Adunării Creditorilor uremază să se desfăşoare pe 16 decembrie 2016, ora 10:00.