Ora de Sibiu
Știri in direct

SCANDALUL MAFIEI LEMNULUI – Înregistrarea integrală a discuției dintre inginerul denunțător și primarul din Săliște. TRAFIC DE INFLUENȚĂ, amenințări și presiuni GRAVE!

481

hanzuScandalul tăierilor ilegale de lemn de pe raza Ocolului Silvic Săliște a mocnit luni de zile. Inginerul Mihail Hanzu, cel care a fost amenințat cu moartea pentru că nu intră în ”hora” mafiei lemnului din localitate, a publicat încă din primăvară tot dialogul purtat cu primarul orașului, Horațiu Răcuciu.

Cu șase zile înainte de alegerile locale din luna iunie, mai exact pe 31 mai 2016, inginerul Mihail Hanzu, a publicat înregistrarea integrală care stă la baza documentarului făcut de Rise Project. Mihail a povestit de atunci cu lux de amănunte ce s-a întâmplat în biroul primarului Horațiu Răcuciu și a prezentat dovezile că acesta a făcut presiuni asupra sa, în complicitate cu șeful Ocolului Silvic, astfel încât el să demisioneze și să nu mai pună piedici în roate, ”caracatiței mafiei lemnului” din zonă.
Iată ce a povestit Mihail Hanzu, imediat după întâlnirea avută loc în biroul lui Horațiu Răcuciu, întâlnire la care el și-a dat demisia. ”Cu ocazia campaniei electorale mi-am dat seama că primarul Răcuciu Horațiu și cei de la ocol răspândesc zvonul că eu aș fi demisionat de la ocolul silvic Valea Frumoasei din Săliște pentru că nu mi-am îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu. De fapt am plecat abia când mi-am dat seama că ilegalitățile de la ocol și jaful din averea Săliștii și a satelor sunt fapte bine cunoscute și protejate de primarul Răcuciu și că pârghiile pe care le aveam nu erau suficiente ca să opresc distrugerea pădurii satelor și a Săliștii”, povestește Mihail în 31 mai.padure2

Răcuciu știa de jumătate de an de ilegalități
”Cu peste 6 luni mai înainte de discuția aceasta am dat domnului primar o situație din care reieșea lipsa a sute de mii de metri cubi de lemn din pădurile Săliștii. Acesta a mușamalizat totul, spunând la că tabelul în care i-am făcut un calcul estimativ „l-a aruncat”. Deci apără pe față ilegalitățile! Un alt exemplu este faptul cum primarul insista de multă vreme să întocmesc acte de punere în valoare în baza unor verificări făcute fictiv de un tehnician cercetat penal la acel moment pentru folosire ilegală a ciocanului de marcat, deci în baza unor acte false. Primarul îmi cere „să nu mă uit la el” când face falsurile, adică să cunosc ilegalitatea și să mă prefac că totul e conform normelor”, a mai povestit acesta în descrierea înregistrării făcută publică.

VEZI ȘI: VIDEO Mafia lemnului din Sibiu – Inginer amenințat cu MOARTEA și şicanat de primarul din Sălişte. ÎNREGISTRĂRI INCREDIBILE!

I-a dat ”pe tavă” dovezile tăierilor ilegale de pădure
Încă un exemplu dat de Hanzu lui Răcuciu este legat de arborii ce urmau să fie tăiați și care erau inventariați, iar în carnete se treceau valori mai mici, ca să iese volumele mai mici. ”În una din cele două tăieri unde am fost lăsat să ajung și să verific, din datele date la ocol ieșeau 170 metri cubi dar în pădure, după ce am verificat, se tăiau de fapt 210. Am corectat actul respectiv, dar atât. Inginerul a falsificat ulterior carnetul. Au continuat tot așa! Și acolo am ajuns pentru că erau din punctul lor de vedere marcarea era corectă”, afirmă acesta.ocolul-silvic-saliste

Răcuciu i-a cerut să respecte legea într-un singur caz. Avea un interes!
Hanzu spune că a fost totuși un moment în care primarul Răcuciu Horațiu i-a cerut să respecte legile și normele silvice, respectiv în cazul controlului de fond pentru predarea-primirea cantonului 7 Amnaș, unde urma să fie angajat un fin al său. ”În acel canton, unul mic de altfel, am găsit peste 4500 de cioate de la arbori tăiați ilegal. Valoarea pagubei este de peste 900 000 lei (200 000 EURO) doar în acest canton, 7 Amnaș. Dar în rest a făcut tot ce i-a stat în putință ca să protejeze jaful. Mai mult, sunt cantoane, unde situația este cu mult mai gravă decât cea din acest canton. Ca dovadă vă dau înregistrarea demisiei mele, când am discutat pentru a nu știu câta oară, cu primarul Răcuciu Horațiu despre situația de distrugere fără precedent a averii forestiere a Săliștii și a satelor”, spune Mihail explicația anexată înregistrării făcută publică.
ASCULTAȚI MAI JOS ÎNTREG DIALOGUL DINTRE MIHAIL HANZU ȘI PRIMARUL RĂCUCIU

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...