cutremur

cutremurCutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă a cărui magnitudine a fost inițial stabilită la 6 grade, iar apoi estimarea a scăzut până la 5,3 grade, s-a simțit destul de tare și la Sibiu. În sudul României, acesta s-a simțit și mai tare, după cum se vede în imaginile video de mai jos.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.11, în regiunea Vrancea, fiind resimţit în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în Bucureşti, conform Institutului Naţional de Fizica Pământului. Institutul a revizuit, în jurul orei 04:00, magnitudinea cutremurului la 5,3, după ce anterior fusese estimat la 5,6 grade. Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul s-a produs la o adâncime de 91.6km. INFP a revizuit de două ori estimarea cutremurului. Estimarea iniţială a INFP a fost de 6, pentru ca apoi să scadă la 5,6 şi ulterior la 5,3.

S-a simțit și la Sibiu
Seismul a fost resimţit în Bucureşti şi în alte zone din ţară, precum Suceava, Craiova, dar şi în Republica Moldova. Potrivit INFP, epicentrul a fost în zona seismică Vrancea. Și la Sibiu cutremurul s-a simțit. ”A fost cumva cutremur? Pentru că am simțit cum se mișcă mobila prin casă. Eu stau în Valea Aurie…”, ne-a scris un cititor Ora de Sibiu pe Facebook. Ulterior mai mulți locuitori din Sibiu ne-au confirmat că au simțit cutremurul. La aproximativ jumătate de oră, s-a produs o replică de intensitate mai mică. La ora  02:48, un nou cutremur in judetul Vrancea a fost anunţat de INFP cu magnitudinea de 2.7, la o adâncime de 76km.

Magnitudine moderată
Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că seismul cu magnitudine de 5,3 produs sâmbătă dimineaţă în zona seismică Vrancea nu a făcut pagube, magnitudinea fiind una moderată. ”Cutremurul s-a produs la ora 2.11, a avut o magnitudine de 5,3, adâncimea a fost de 91,6 kilometri, situat în zona seismogenă Vrancea, cutremure intermediare. Cutremurul nu a produs pagube, este considerat un cutremur de o magnitudine moderată, a fost resimţit la nivelul întregii zone estice şi sud-estice a României, inclusiv a ajuns până la Chişinău şi Cernăuţi precum şi în sud, în Bulgaria, în zona Varna-Burgas. A existat o singură replică de 2,7, la ora 2.48″, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).
Magnitudinea cutremurului care a avut loc sâmbătă dimineaţă în zona Vrancea a fost revizuită la 5,3, a anunţat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, după ce estimarea iniţială fusese de 6 şi apoi de 5,6.
„În timpul producerii unui cutremur, cetăţenii sunt sfătuiţi să îşi păstreze calmul în primul rând. Nu care cumva să părăsească apartamentul şi să se aventureze pe scări sau cu liftul. Nu e bine să se adăpostească sub un toc de uşă sau sub o grindă sau un perete interior sau o mobilă înaltă, care mobilă să fie prinsă în perete. Este bine preventiv să verifice înainte de producerea unui cutremur dacă mobilele sunt prinse bine de perete”, a mai precizat, pentru MEDIAFAX, Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns