fbpx
Ora de Sibiu
Știri in direct

FOTO – Pledoarie pentru accesul câinilor ghid ai nevăzătorilor în instituțiile publice din Sibiu

516

cainePrefectul Cristian Roman a făcut un apel către instituţiile publice din judeţul Sibiu, solicitând punerea în aplicare a legii care permite accesul în locuri publice şi în mijloace de transport a câinelui care însoţeşte persoanele nevăzătoare.

„Mi-a fost adus la cunoştinţă faptul că au existat situaţii în care unele persoane nu au avut voie să intre cu câinele-ghid în diferite locuri publice. De aceea, vreau să aduc la cunoştinţa tuturor directorilor instituţiilor care participă la Colegiul Prefectural şi prin intermediul mass-media, la cunoştinţa întregii populaţii, că există o lege care le dă dreptul persoanelor cu handicap grav să fie însoţite de către un câine ghid, special pregătit să protejeze oamenii aflaţi în dificultate”, a declarat prefectul Cristian Roman.
La şedinţa Colegiului Prefectural au participat Larisa Nechita, o tânără nevăzătoare, vicepreşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Sibiu, precum şi un student nevăzător, Paul Bogorin. Ambii au venit însoţiţi de propriii câini-ghid şi le-au explicat celor prezenţi cât de mult îi ajută aceste animale în desfăşurarea activităţilor zilnice.
„Câinele-ghid este esenţial pentru un nevăzător în primul rând pentru că are capacitatea de a te duce în siguranţă de la punctul A la punctul B, de a te feri de obstacole la nivelul capului, de a căuta treceri de pietoni, scări, de a te scoate dintr-o încăpere. Aceşti câini-ghid nu sunt periculoşi, câinii-ghid nu latră decât în medie o dată – de două ori pe an şi el nu trebuie să deranjeze în niciun fel. Dacă eu trebuie să stau 8 ore undeva, singurul lucru pe care îi este permis să-l facă este să doarmă”, a explicat Paul Bogorin.caine2
„Câinele meu ghid, Tina, mă ajută să fiu independentă, ocoleşte obstacole, caută locuri, mă ajută să găsesc uşa. Toleranţa dumneavoastră şi instituţiile publice, în general, ne-ar facilita accesul la cât mai multe informaţii şi în cât mai multe locuri. Eu îmi doresc să colaborăm şi sper ca pe viitor să pun o piatră de temelie la integrarea nevăzătorilor în societatea românească”, a spus Larisa Nechita în cadrul Colegiului Prefectural Sibiu.
Potrivit legii nr.448/ 2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, intrată în vigoare în anul 2008, la art.64, alin.5 se specifică următoarele: „Câinele-ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport”.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...