Astăzi este ziua internațională a cafelei. Istoria ”licoarei” atât de râvnită în toată lumea

cafeaCu siguranță că printre ”slăbiciunile” a multor dintre noi se numără și cafeaua. Acest produs atât de celebră în toată lumea este sărbătorit la nivel mondial pe data de 1 octombrie, începând din anul 2015. Istoria cafelei este însă una veche parcă de când lumea și pământul.

La 1 octombrie 2016, cele 77 de state membre ale Organizației Internaționale a Cafelei (ICO), înființată în 1963 sub auspiciile ONU, și zeci de asociații ale cafelei din întreaga lume celebrează, pentru a doua oară, Ziua internațională a cafelei. ICO cheamă din nou companiile private, afacerile independente, asociațiile, dar și pe iubitorii de cafea din întreaga lume, în vederea organizării unui eveniment sau a unei campanii cu scopul de aniversa această zi, anunță agepres.ro.  Ziua internațională a cafelei este o celebrare globală a călătoriei făcută de cafea, de la fermele unde se plantează și colectează boabele de cafea și până la magazinul local, o oportunitate de a-i onora pe toți oamenii care se implică în acest proces. Un alt scop al acestei zile este acela de a promova industria din sector și producătorii săi, într-un context de colaborare constantă între țările producătoare și țările consumatoare și, de asemenea, ca această zi să devină un eveniment global în care să se implice întreaga industrie a cafelei.
În acest context, Organizația Internațională a Cafelei organizează la sediul său din Londra, o sesiune de savurat cafea, o explorare a celor mai bune specialități din America Centrală, respectiv din Belize, Costa Rica, Republica Dominicană, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua și Panama. Momentul este urmat de o proiecție specială a documentarului ”The Coffee Man”, care îl are în centrul său pe Sasa Sestic, campion mondial de barista în 2015. În alt colț al lumii, în cadrul Festivalului Cafelei Nusantara din Indonezia, organizatorii vor pregăti vizitatorilor o cafea specială ”karlos”, care este cultivată doar în regiunile Karang Ploso, Malang, East Java Indonesia. În Cehia, între 1 și 7 octombrie are loc Săptămâna Cafelei, având drept scop sprijinirea cafenelelor locale, dar și răspândirea unei tradiții a cafelei.

Al doilea an de sărbătorire
Ziua internațională a cafelei a fost lansată la 1 octombrie 2015, în cadrul Expo Milano 2015, care s-a desfășurat în perioada 1 mai — 31 octombrie 2015, în Italia, un eveniment la care au participat peste 150 de state, potrivit www.expo2015news.org. Totodată, Organizația Internațională a Cafelei a lansat un site web dedicat Zilei internaționale a cafelei — icocoffeeorg.tumblr.com, unde companii și asociații ale cafelei au fost invitate să-și înscrie evenimentele și campaniile dedicate zilei, pentru a le face cunoscute.
Etiopia este considerată a fi locul de naștere al plantei de cafea și a culturii de cafea. Se pare că planta de cafea a fost descoperită în jurul anului 850 d.Hr., de către un păstor de capre, Khalid, care a remarcat faptul că oile sale erau foarte active după ce mâncau boabele roșii ale unei anumite plante. Le-a încercat și el, remarcând un efect asemănător. Khalid le-a povestit despre descoperirea sa unor călugări, care reticenți, inițial, au descoperit destul de repede efectele cafelei și au folosit-o pentru a rămâne treji în timpul slujbelor. Băutura a fost numită ”qahwa”, cuvânt care în arabă înseamnă revigorant. Astăzi, peste 12 milioane etiopieni se implică în cultivarea și culesul de cafea, în special arabica, reprezentând o parte importantă a culturii etiopiene.
Arborele de cafea înflorește de trei ori pe an. Florile sale sunt albe și au miros de iasomie, iar fructul este roșu și miezul maroniu. În lume sunt peste 90 de soiuri de arbori de cafea, iar cafeaua este cultivată în aproximativ 80 de țări tropicale și subtropicale.
Columbia produce unele dintre cele mai bune cafele din lume, fiind al treilea producător de cafea Arabica din lume, după Brazilia și Vietnam. În Columbia, arborele de cafea a fost cultivat prima dată în 1808, fiind adus din Antilele Franceze, prin Venezuela. Columbia a început să exporte cafea 100 de ani mai târziu. Plantațiile de cafea Arabica din Columbia se află la altitudini mari cu un climat rece, ceea ce duce la un ciclu de maturizare mult mai lent al boabelor de cafea. Această maturizare întârziată permite boabei de cafea să-și intensifice aroma, potrivit www.bazarulcumirodenii.ro. Producătorii mici, ce au plantațiile situate în zona subalpină a Anzilor Cordilieri, produc cele mai apreciate cafele columbiene, cunoscute și sub numele de cafele de fermă. Cele mai cunoscute regiuni de cultivare a cafelei Arabica sunt: Popayan Cauca, Huila San Augustin, Antioquia, Medellin, Quindio, Armenia, Santander, Bucaramanga, Magdelena Sierra Nevada și Narińo. Cea mai populară este Medellin, iar varietățile de Arabica cele mai răspândite sunt Bourbon și Caturra. Particularitatea cafelei columbiene constă în mărimea boabelor de cafea (boabe mari), în omogenitatea sau echilibrul perfect între aciditate, aromă, corp și dulceață. Cafeaua de origine din Columbia este o cafea densă, cu note finale de ciocolată și cacao.

Ultima oră

Comentariul meu