Ora de Sibiu
Știri in direct

Astăzi este Sfântul Apostol Andrei. Mii de pelerini la mânăstirea care îi poartă numele

1.024

Ziua Sfântului Apostol Andrei este sărbătorită creștinește de mii de români care au mers miercuri în pelerinaj la mănăstirea ce poartă hramul acestuia.

Mii de pelerini s-au strâns, miercuri, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Apostol Andrei din comuna constănţeană Ion Corvin, pentru a-l prăznui pe cel care este considerat creştinătorul şi protectorul românilor, la festivităţi fiind prezenţi înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, anunta mediafax.ro.  Sute de credincioşi din judeţul Constanţa, dar şi din judeţele limitrofe au poposit încă de marţi seară la mănăstirea ridicată în vecinătatea peşterii din judeţul Constanţa în care a sălăşluit Sfântul Apostol Andrei. Chiar dacă a fost foarte frig, noaptea a trecut fără incidente, oamenii rugându-se pentru sănătatea lor şi a celor dragi. De asemenea, credincioşii au putut cinsti moaştele Sfântului Apostol Pavel aduse din Mitropolia de Veria a Greciei.
Începând cu ora 09.00, la mănăstirea „Peştera Sf. Ap. Andrei” a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan împreună cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, şi cu un sobor de ierarhi din ţară şi din străinătate. Între aceştia se află IPS Iacob, Mitropolit de Mitilini (Grecia), IPS Hrisostom, Mitropolit de Brod (Bosnia), IPS Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria), IPS Ambrozie, Mitropolit de Silistra (Bulgaria), IPS Alexei, Arhiepiscop de Balta şi Ananiev (Ucraina), IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, şi PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. PS Ciprian, Episcop de Melnik (Bulgaria), a anunţat că nu mai poate participa la slujbă, din motive independente de voinţa sa.
Autorităţile au luat măsuri speciale de securitate în zonă, unde sunt prezente echipaje de Poliţie şi Jandarmerie şi ambulanţe. La această manifestare, peste 200 de jandarmi, dar şi poliţişti asigură măsurile de ordine publică. Dispozitivele de ordine sunt formate din echipe de patrulare pedestră şi auto, precum şi echipe de intervenţie mobile. De asemenea, două echipaje de pompieri militari au fost dislocate din subunitate şi amplasate în vecinătatea mănăstirii pentru asigurarea unui răspuns prompt în situaţia producerii unor evenimente nedorite
Sărbătoarea va continua în Constanţa, pe scena Casei de Cultură, unde, începând cu ora 18.00, va avea loc concertul tradiţional de colinde şi muzică patriotică „Sus inima, români!”, susţinut de către Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” şi Muzica Militară a Forţelor Navale Române, la care intrarea va fi liberă.
Prăznuit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, creştinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioşilor. Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că, după tragerea la sorţi, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”. Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.
La aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. În anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat Peştera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constanţei, a sfinţit acest aşezământ în data de 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desfiinţat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări.
Anual, pelerini din întreaga ţară poposesc la această mănăstire pentru a sta preţ de câteva minute în Peştera Sfântului şi pentru a se închina în faţa relicvariului ce conţine o parte din moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Primește titlurile instant

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...