Băsescu cere expulzarea ambasadorului Ungariei din România: ”România adevărată este până la Tisa. Să vă ferească Dumezeu să ne amintim de acest lucru”

937

Fostul președinte al României cere  premierului Ungariei să îl recheme de urgență pe ambasadorul acestui stat la noi în țară. Băsescu a postat pe Facebook o reacție dură la adresa statului vecin.

Liderul PMP, Traian Băsescu, cere expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta în urma declaraţiilor făcute de ministrul de Externe Peter Syijjarto, pe care îl caracterizează drept ”o panaramă politică născută sub pulpana extremismului”, anunță mediafax.ro. ”Prietene, Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite. Încurajat de faptul că Donald Trump l-a băgat în seamă pe Viktor Orban, ministrul de externe maghiar, nevolnicul Peter Syijjarto, o panaramă politică născută sub pulpana extremismului maghiar, a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât ca personalul diplomatic maghiar să nu participe nicăieri la ceremoniile ocazionate de ziua naţională a României pentru că, citez, «poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit de 1 Decembrie»”, a scris Băsescu pe Facebook.
El se oferă să facă o listă cu motivele pentru care maghiarii trăitori în România ar putea să fie cel puţin la fel de mândri ca românii cu ocazia zilei de 1 Decembrie.
”Dar cea mai importantă satisfacţie poate fi aceea că, spre deosebire de maghiarii din Ungaria, maghiarii din România au parte, în România ultimilor 26 de ani, de o conducere politică respectabilă la nivel naţional şi internaţional, ataşată valorilor NATO şi UE, valori care la Budapesta pare că au devenit facultative şi nerelevante în momentul ultimii ani. Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de externe maghiar, Peter Syijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta. Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa. Să vă ferească Dumezeu să ne amintim de acest lucru, lătrăi politici budapestani”, încheie fostul şef de stat.
„Dat fiind că poporul ungar nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie, Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului le interzice tuturor angajaţilor să participe la manifestările de celebrare a Zilei Naţionale a României”, a declarat Péter Szijjártó, conform site-ului HVG.hu.
Site-ul HVG.hu şi cotidianul Hungary Today notează că „pentru români, ziua de 1 Decembrie este o sărbătoare naţională majoră, în timp ce, pentru unguri, reprezintă una dintre cele mai tragice zile din istoria naţiunii”, din cauza pierderii Transilvaniei.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Arată comentarii (1)