Anul 2017 aduce extinderea principalului Mall din zona Sibiului. Și construcția a încă două centre comerciale

15.082

Anul viitor va fi unul dintre cei mai importanți din ultima perioadă pentru sectorul comercial la Sibiu. Principalul centru comercial, Sibiu Shopping City, își va extinde suprafața cu peste 11.000 de metri pătrați și vor începe lucrările la Mall-urile de la Gară și de la ieșirea spre Mediaș.

Anul 2017 se anunţă unul cu multe inaugurări de mall-uri şi alte tipuri de spaţii comerciale moderne în România, supărafaţa nouă finalizată fiind estimată între 110.000 şi 180.000 de metri pătraţi de către consultanţii imobiliari. Estimarea cea mai conservatoare aparţine companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL), anunță news.ro. “Proiectele de retail anunţate pentru 2017 totalizează aproximativ 110.000 metri pătraţi. Cu excepţia unei extinderi, respectiv AFI Cotroceni, toate proiectele vor fi construite în afara Capitalei”, a declarat pentru News.ro, consultantul JLL, Andrei Drosu.

Etaj pentru mall-ul din Șelimbăr
Potrivit datelor transmise de JLL, anul viitor fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) va livra cel mai mare volum de spaţii comerciale prin extinderea a două centre comerciale: Shopping Center Sibiu(circa 11.000 mp), şi Shopping City Galaţi(21.000 mp), dar şi prin inaugurarea Râmnicu Vâlcea Mall (27.900 mp). La Sibiu este vorba  de adăugarea unui etaj și extinderea actualelor galerii comerciale. Acolo va fi amenajat și primul multiplex cinema din județul Sibiu. Anul viitor mai este aşteptat a fi livrat Bistrita Retail Park, un proiect ce are o suprafaţă de 15.000 mp şi este deţinut de Ionuţ Dumitrescu, fondatorul companiei de consultanţă imobiliară Eurisko(care a fost cumpărată de agenţia imobiliară CB Richard Ellis – CBRE).malluri-sibiu

Sibienii de la Oasis construiesc un Mall la Oradea
Un alt parc de retail care va fi inaugurat în 2017 va fi Prima Shops din Oradea şi va avea o suprafaţă de circa 10.000 mp. Proiectul este dezvoltat şi deţinut de Oasis Retail & Development Consulting, un dezvoltator din Sibiu cu o experienţă de 14 ani pe piaţa centrelor comerciale din România. Lucrările de construcţie ale parcului de retail din Oradea au fost demarate în luna octombrie, iar investiţiile în proiect se vor ridica la aproximativ 12 milioane de euro. Anul viitor, grupul cu capital israelian AFI Europe România va extinde Afi Palace Cotroceni din Bucureşti cu o suprafaţă de 6.500 mp.
Potrivit datelor JLL, companiile Florisal şi Drusal vor inaugura anul viitor o galerie comercială cu o suprafaţă de 13.000 mp în cadrul ansamblului rezidenţial denumit Platinia din Cluj-Napoca.

Noi malluri în următorii doi ani
În schimb, compania de consultanţă Colliers susţine că suprafaţa de spaţii comerciale care va fi livrată anul viitor ar putea ajunge la 180.000 mp, mai mare faţă de cea calculată de JLL, deoarece estimările pentru anumite proiecte diferă.
“Pentru 2017, volumul de spaţii comerciale este estimat la 180.000 mp, accentul punându-se pe oraşele mari precum Timişoara sau Cluj-Napoca, dar şi pe oraşe mai mici, precum Râmnicu Vâlcea sau Sibiu, unde sunt aşteptate noi livrări în următorii doi ani”, a declarat, pentru News.ro, coordonatorul departamentului de research al Colliers International, Mihai Pătrulescu.centru-comercial mallLa Sibiu urmează să  înceapă lucrările pentru Festival Mall (lângă Podul Gării) și a centrului comercial amenajat de Oasis Retail & Development Consulting, la ieșirea spre Mediaș. Acesta a mai spus că se observă din ce în ce mai mult cum atenţia dezvoltatorilor se concentrează înspre proiecte de tip “retail park”, pentru anul viitor fiind anunţate livrări de astfel de proiecte în oraşe precum Oradea, Satu Mare şi Bistriţa.mall sibiu2
Potrivit Colliers, pentru anul 2017, volumul de spaţii comerciale livrat este estimat la 180.000 mp, în condiţiile în care vor fi finalizate parcurile de retail: Shopping City Satu Mare (18.000 mp) şi Prima Shops Oradea (10.000 mp), precum şi extinderi ale proiectelor existente Shopping City Sibiu (16.900 mp – extindere) şi Shopping City Galaţi (27.000 mp – extindere). Stocul de spaţii comerciale livrat în România anul acesta a fost de 200.000 de metri pătraţi, nivel maxim după 2009, potrivit Colliers International. Aproximativ jumătate din volumul livrat a fost în Bucureşti, unde stocul de centre comerciale a ajuns la aproximativ 1,16 milioane mp, din care aproape 40% în sectoarele 2 şi 3, care au devenit cele mai aglomerate din punct de vedere al mall-urilor. Sursa info: news.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi