Iohannis către Dragnea după ce miniștri au depus jurământul: ”Aflarăm de la televizor ca sunteţi singurul care cunoaste programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i si pe ei”

0 174

Iohannis a ținut un discurs după ce miniștri din Guvernul Grindeanu au depus jurământul. Președintele statului a avut și o declarație care l-a vizat direct pe liderul PSD-ului, Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus noilor miniştri, după depunerea jurământului, că îşi doreşte ca într-o zi să îi explice cum vor ajunge la deficit bugetar de 3 la sută, cum vor creşte salariile, cum vor scădea impozitul, TVA şi multe alte lucruri. Şeful statului le-a mai spus noilor miniştri că trebuie să „livreze” ceea ce au promis în campania electorală. „Trebuie să livraţi ceea ce a fost promis în campania electorală. Campania electorală nu e doar un circ mediatic, sau poate că este (…) De asta aţi fost votaţi şi asta trebui să livreze Guvernul. Sper ca într-o zi să îmi explicaţi cum veţi face astfel încât să vă încadraţi în deficit bugetar de 3%, să creşteţi salariile, să scădeţi impozitele, TVA şi multe alte lucruri”, a afirmat preşedintele.
El le-a mai spus miniştrilor că aşteaptă de la ei câteva lucruri, între care sprijinirea unei justiţii independente.
„Eu vă doresc să aveţi un mandat de succes, românii îşi doresc să aibă un guvern de succes. Câteva lucruri însă cred că se aşteaptă de la dumneavoastră, cel puţin eu le aştept şi cred că sunt în asentimentul românilor cu aceste aşteptări. Aştept să păstraţi clară, vizibilă şi declarată orietarea euro-atlantică a României, să întăriţi poziţia României în cadrul NATO şi al UE. Eu aştept şi mulţi aşteaptă să faceţi tot ce se poate să sprijiniţi o justiţie independentă în România. Asta înseamnă întărirea statului de drept. Aţi jurat să faceţi tot ce puteţi pentru o democraţie matură în România. O democraţie fără stat de drept nu ne putem imagina în Europa. Aştept şi aşteptăm cu toţii”, a mai arătat preşedintele.
Iohannis le-a mai spus miniştrilor că trebuie să gestioneze în mod responsabil economia românească, atât cât depinde de Guvern, şi finanţele publice.
„Este extrem de important ca, după ce creşteţi toate salariile, scădeţi toate taxele şi impozitele, renunţaţi la impozite de multe feluri, să ne găsim totuşi într-o zonă a sustenabilităţii, să avem o datorie publică rezonabilă, să avem un deficit, care dacă se poate să fie sub 3% deficit, şi foarte important, cu toate aceste măsuri pe care le veţi îndeplini, să aveţi vă rog grijă ca economia României să crească”, a mai atenţionat Iohannis.
Preşedintele le-a mai spus noilor miniştri că economia României este acum la un nivel foarte bun, peste medie, iar acest lucru trebuie să continue pentru a putea ajunge la acelaşi nivel cu ţările mai dezvoltate din Uniunea Europeană.
Şeful statului le-a spus, în final, că un alt domeniu unde trebuie să fie atenţi este securitatea naţională, şi şi-a exprimat speranţa că jurământul depus la Palatul Cotroceni i-a convins de importanţa ei.
„Asta garantează până la urmă şi unitatea, şi independenţa, şi integritatea teritorială, şi suveranitatea. Fără securitate naţională aceste lucruri s-ar putea să nu fie de la sine înţelese. O securitate naţională care în mod clar este în strânsă legătură cu stabilitatea României. Dacă vorbesc de stabilitate, este important de ştiut că pentru noi nu contează doar stabilitatea internă, cât şi stabilitatea regională. România este o ţară care vrea şi poate să fie ceea ce am numit eu România puternică. România poate să rămână pol de stabilitate şi de securitate în regiune. Pentru asta este însă nevoie să vă implicaţi cu toţii”, a conchis Iohannis, urându-le membrilor Cabinetului Grindeanu „succes cu toate acestea”. ”Domnule Dragnea, aflarăm de la televizor ca sunteţi singurul care cunoaste programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i si pe ei”, a mai spus Iohannis.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.