FOTO Obicei păstrat în Tălmăcel. Udatul Ionilor a avut loc și acest an

0 584

Toți cei care poartă numele de Ion sau derivate ale acestuia, au fost udați sâmbătă, în râul ce trece pe lângă biserica din satul sibian Tălmăcel, unde câțiva „juni” îmbrăcați în costume tradiționale românești păstrează de la Marea Unire obiceiul „Udatul Ionilor”.

După slujba religioasă, spre râul din sat pornește un alai format din feciori călări ce poartă steaguri tricolore, îmbrăcați tradițional, un car alegoric tras de boi împodobiți cu țesături și mărgele și mai în urmă măgărușii cu moșul și baba din paie. Ajunși la râu, „junii” îi udă rând pe rând pe toți ce poartă numele de Ion sau Ioana doar pe cizme, într-un ritual de purificare. 

jpeg 20170107 175605 1922624064

„Udatul Ionilor este obiceiul cu care Tălmăcelul și locuitorii lui se identifică. Vechimea acestui obicei nu poate fi stabilită cu exactitate. Sunt oameni care povestesc că obiceiul ar fi strâns legat de Marea Unire de la 1918, alții spun că ar fi legat de construirea bisericii din sat, în secolul al XVIII-lea. După ce s-a construit biserica din sat, s-au adus și clopotele de la Viena, iar garda cu călărași s-a dus să le aducă. Se pare că au intrat în sat de Sfântul Ioan și de atunci a rămas tradiția”, spune Ilie Rotaru.

Primarul Constantin Barbu știe o altă legendă: locuitori ai satului care au fost plecați la Marea Unire de la Alba Iulia s-au întors acasă de Sfântul Ioan și din bucuria unirii s-a născut acest obicei”, potrivit Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul — Junii”. 

jpeg 20170107 175636  1843172281

După ce toți cei care poartă numele Sfântului Ioan și-au primit botezul, feciorii, fetele, localnicii și turiștii se îndreaptă spre punctul central al satului: piațeta din fața bisericii. Aici, în Ulița Mare, are loc tradiționalul joc, după ordinea binecunoscută: sârba, învârtita, hațegana, jiana și hora.

Folcloric, Udatul Ionilor marchează încheierea ciclului sărbătorilor de iarnă, deschis pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, prin constituirea cetei de feciori și continuat prin colindatul întregului sat de Crăciun. 

jpeg 20170107 175722  2097866209 1

„Udatul Ionilor” de la Tălmăcel este urmat de sărbătoarea Burduhoșilor din localitatea Cârța, județul Sibiu, scrie Agerpres.ro.

Sursa foto: Agerpres.ro.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.