Ora de Sibiu
Știri in direct

FOTO – Cinci clădiri celebre ale Sibiului dispărute în timp. Imagini emblematice

4.621

De-a lungul timpului, centrul istoric al Sibiului s-a schimbat mult. Clădiri importante din istoria orașului au fost demolate iar multe dintre ele au fost date uitării.

În articolul ce urmează, am decis să prezentăm într-un mod concis câteva dintre aceste edificii,scriu cei de la sibiuurban.wordpress.com.

1.Biserica Grecească

Biserica grecească aflată pe strada Măcelarilor – Fleischergasse (actuala strada Mitropoliei), a fost o modestă biserica ce purta hramul „Schimbarea la Față”. A fost construită de grecii și aromânii din Sibiu între anii 1790 și 1799. Biserica a fost demolată după ce a găzduit ultima slujbă în 13 Iunie 1902.
Pe locul ei s-a construit actuala catedrală metropolitană între anii 1902 și 1906.
2.Casa Societății
Inaugurată în 18 August 1884 pe locul unde astăzi se află Casa Armatei, Casa Societății sau Gesellschaftshaus, a fost gazda multor evenimente culturale. Casa Societății dispunea și de o sală de concerte ce putea fi folosită şi ca sală de teatru, sală de bal sau pentru întruniri.

În această clădire au avut loc și întâlnirile românilor în perioada Memorandumului din anul 1892.

În clădire era amenajat şi un restaurant iar lângă aceasta a fost amenajat un patinoar care a dispărut odată cu extinderea clădirii. În partea dreaptă a imaginii se poate vedea intrarea în restaurant.

Aici a fost expus, în septembrie 1911, şi avionul „Vlaicu II”, înaintea zborului de pe „Exerzierplatz” (astăzi, cartierul Hipodrom).
În 1938 clădirea a ars, fiind demolată la începutul anilor 1940.
3.Turnul Preoților
Turnul Preoților a făcut parte din prima centură de fortificații a Sibiului, ridicată la sfârșitul secolului XII – începutul secolului XIII. Acesta a servit drept poarta de acces spre drumurile care conectau Sibiul de Cisnădie și de zonele din jur.

Se speculează că turnul a deservit si un rol seniorial, acesta fiind reședința Greavului Sibiului.După extinderea fortificaților, importanța turnului a scăzut acesta fiind integrat in tema religioasa a Pieței Huet.
În 1898, Turnul Preoților a fost demolat odată cu reconfigurarea cetății și construirea clădirii în care se află actualul sediu al primăriei.

4.Clădirea anexă a școlii militare de călărie

Construită în 1864, clădirea amplasată în locul în care astăzi se află Parcul Tineretului, a găzduit Școala de Cavalerie a garnizoanei militare cezsaro-crăiesti (Manejul).
În 1914, clădirea a fost demolată iar terenul pe care era amplasată a fost utilizat pe post de piață de varză, primind denumirea de Krautplatz.
În 1960 pe spațiul gol a fost construit actualul Parc al Tineretului.

5.Cazarma Honvezilor

Construită în 1897 pe platoul rezultat din demolarea Porţii Turnului, Cazarma Honvezilor găzduia după cum îi spune şi numele regimentul de honvezi.
Clădirea cu o scurtă existenţă face parte din ansamblul complexului de cazarme pe care armata austro-ungară le-a ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea la marginile oraşului.

Clădirea a fost demolată în perioada comunistă iar în locul ei au fost construite o serie de fabrici, cea mai notabilă clădire fiind cea în care astăzi se află fabrica Siemens.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...