Ora de Sibiu
Știri in direct

FOTO – Maternitatea din Sibiu dotată cu o masă radiantă necesară pentru salvarea copiilor născuți prematur

711

Nu mai puțin de 398 din cei 2.940 (13,5%) de copii veniți pe lume anul trecut la Maternitatea din Sibiu s-au născut prematur și au avut nevoie de suport medical imediat și de calitate pentru a supraviețui.

În condițiile în care rata mortalității în județul Sibiu a fost, în 2015, de 6,5 la mie, este necesară o atenție sporită acordată maternităților, astfel încât medicii să poată lupta cu instrumente adecvate pentru viața prematurilor. Tocmai de aceea, Salvați Copiii România va continua în 2017 efortul integrat de reducere a mortalității infantile, iar prima acțiune concretă este dotarea Maternității din Sibiu cu o masă radiantă performantă, cu modul de resuscitare, în valoare de 17.000 de euro.Demersul Organizației Salvați Copiii de a spijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în șase ani, rata mortalității infantile a scăzut, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană.
”Suntem pe drumul cel bun în salvarea copiilor născuți prematur, dar încă departe de capătul acestei lupte. Este crucial să înțelegem, și o vedem pe cifre concrete, că viața unui copil venit pe lume prea devreme depinde în mod direct de intervenția medicală imediată. Nici un minut nu poate fi pierdut, atunci când este vorba despre un prematur care trebuie îngrijit, susținut medical până când prinde singur putere să facă față lumii exterioare. Nimic, însă, nu se compară cu ziua în care un copil născut prematur poate să plece acasă. Suntem conștienți că efortul de a reduce rata mortalității infantile în România nu poate fi decât unul asumat pe termen lung. Am decis să ni-l asumăm, pentru că rezultatele se văd, iar ele se cuantifică în vieți puse pe un făgaș firesc”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.Astfel, în 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 9,8 la mia de copii născuți vii. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015 iar la Sibiu rata mortalităţii neonatale a scăzut în continuare de la 6,5 la 4,4 la 1000 de nou-născuţi vii în 2016. Chiar și așa, România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, din cauze prevenibile ori afecțiuni tratabile, atâta vreme cât maternitatea are la îndemână aparatura medicală necesară.
”Reanimarea nou-născutului este o mare urgenţă, un complex de manevre şi proceduri salvatoare de viaţă. Dar nu numai atât. Până în urmă cu doi ani se vorbea despre „ora de aur”, de prima oră din viaţa nou-născutului, pentru că șansele la viață depind în foarte mare măsură de rapiditatea, corectitudinea şi eficienţa îngrijirilor acordate nou-născutului în momentul naşterii. Astăzi vorbim chiar de „minutul de aur”, pentru că studiile arată cât de importantă este o reanimare promptă şi corectă. Evident că o masă radiantă modernă, dotată cu modul de resuscitare modern şi facilităţi de evaluare a măsurilor de reanimare, este esenţială pentru ca recomandările actuale de reanimare să poată fi aplicate corect şi cu succes. Asigurarea căldurii pe durata reanimării şi posibilitatea de a doza şi monitoriza presiunile de ventilaţie şi concentraţia de oxigen folosită sunt extrem de importante pentru toate categoriile de nou-născuţi dar mai ales pentru cei cu risc crescut, prematurii ”, a declarat Dr. Livia Ognean, medic coordonator terapie intensivă neonatală la Maternitatea Sibiu.
În 2014 și 2015, Organizația Salvați Copiii a mai donat Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu un incubator performant de terapie intensivă și un ventilator de suport respirator pentru nou-născuți în valoare de aproximativ 30.000 de euro.
Până acum, datorită investițiilor făcute de Salvați Copiii România, în valoare totală de 8.700.000 lei, 24.000 de nou-născuți au primit o șansă la viață, pentru că au primit asistență medicală adecvată.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...