VIDEO Cele mai bune filme și piese de teatru ale lui Ion Besoiu. Rolul care l-a făcut celebru a fost în „Toate pânzele sus”

Actorul de teatru și film Ion Besoiu a debutat în 1957, însa rolul care i-a adus celebritatea este Anton Lupan, din serialul „Toate pânzele sus”, după cartea lui Radu Tudoran.

Remarcabile au fost si rolurile din Mihai Viteazul sau Nemuritorii, sub regia lui Segiu Nicolaescu.
Ion Besoiu povestea cu umor ca nu a visat sa devina actor, insa a fost remarcat de catre dramaturgul Radu Stanca pe cand era licean, si care i-a schimbat destinul.
Ion Besoiu, in 2015: „Eu am vrut sa ma fac profesor de romana, de literatura comparata sau marinar. Marinar m-am facut, mult mai tarziu.”

„Toate panzele sus”

Dupa debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu a ajuns in Bucuresti, unde a devenit membru al echipei de actori a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, pe scena caruia a jucat din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestui teatru.
In cariera sa teatrala, a interpretat numeroase roluri alaturi de mari actori ai scenei romanesti.
Printre numeroasele piese in care a fost distribuit se numara: „Livada de visini” de A.P. Cehov (1967), „Puricele” de Georges Feydeau (1969), „Acesti nebuni fatarnici” de Teodor Mazilu (1970), „Pescarusul” de A.P. Cehov (1977), „Rezervatia de pelicani” de D.R. Popescu (1983), „Unchiul Vanea” de A.P. Cehov (1985), „Hamlet” de William Shakespeare (1985), „Visul unei nopti de vara” de William Shakespeare (1991), „Trei surori” de A.P. Cehov (1995), „Sase personaje in cautarea unui autor” de Luigi Pirandello (1995), „Caligula” de Albert Camus (1996), „Mutter Courage” de Bertolt Brecht (1999), „Exista nervi” de Marin Sorescu (2001), „Oblomov” dupa I.A. Goncearov (2003).

Piesa de teatru „Livada de visini”

Din bogata sa filmografie, cu peste 80 de filme, amintim: „Haiducii”, „Ultimul cartus”, „Actorul si salbaticii”, „Nemuritorii”, „Un comisar acuza”, „Toate panzele sus”, „Revansa”, „Drumul oaselor”, „Ultima noapte de dragoste”, „Capcana mercenarilor”, „Furtuna”, „Cartierul Veseliei”, „Castelul condamnatilor”, „Mihai Viteazul”, „Ion, blestemul pamantului, blestemul iubirii”, „Horea”, „Colierul de turcoaze”, „Mircea”, „Kilometrul 36”, „Polul Sud”, „Aceasta lehamite”, „Tancul”, „Lombarzilor 8” (serial TV).

O viață dedicată artei

In 2008, a facut parte si din distributia filmului „Cenusa si sange”, coproductie Franta-Romania-Portugalia, in regia lui Fanny Ardant.
In 2009, Ion Besoiu a filmat pentru doua episoade din telenovela „Regina”, difuzata de postul Acasa TV.
A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Dragan, Mircea Muresan si altii.

Potrivit Stirileprotv.ro, pe 11 martie 2015, Ion Besoiu marturisea ca, la implinirea varstei de 84 de ani, isi dorea sa aiba in continuare mintea limpede si sa fie sanatos.
„Imi doresc sa-mi dea Dumnezeu sanatate si mintea limpede in continuare. Imi doresc si pace pe pamant si intre oameni bunavoire, fiindca ma ingrijoreaza situatia aceasta de razboi si eu, care am trait si razboiul, sunt satul de asa ceva. Este ingrijorator, inspaimantator ce se intampla acum in lume”, declara in 2015 Ion Besoiu,.

Afișări: 89 *se actualizează din oră în oră

Citește și Mai multe de acelasi autor

Spune ce crezi

VIDEO Cele mai bune filme și piese de teatru ale lui Ion Besoiu. Rolul care l-a făcut celebru a fost în "Toate pânzele sus"

Actorul de teatru și film Ion Besoiu a debutat în 1957, însa rolul care i-a adus celebritatea este Anton Lupan, din serialul "Toate pânzele sus", după cartea lui Radu Tudoran. Remarcabile au fost si rolurile din Mihai Viteazul sau Nemuritorii, sub regia lui Segiu Nicolaescu. Ion Besoiu povestea cu umor ca nu a visat sa devina actor, insa a fost remarcat de catre dramaturgul Radu Stanca pe can

FOTO – Românul decedat în accidentul din Ungaria este din SIBIU. Se întorcea dintr-o cursă din Germania

Românul care a decedat în tragedia rutieră avută loc la granița dintre Ungaria și România este din Sibiu. Bărbatul de 40 de ani era în microbuzul alb lovit de autobuz și se întorcea dintr-o cursă

Weekend cu trei proteste într-o singură zi la Sibiu. Se știe traseul mitingului mare

Sibienii sunt invitați în acest weekend să participe la nu mai puțin de trei proteste în aceeiași zi. Duminică vom avea “Protestul Copiilor”, “Ora de lectură” şi Protest şi marş împotriva Ordonanţei “elefanţilor”. Organizatorul protestelor de

FOTO – Dispariția tânărului din Sibiu în Ungaria, șochează: ’’Un singur român a decedat şi acela este Puiuţul nostru’’

Locuitorii din cartierul sibian Lazaret sunt șocați de moartea șoferului în accidentul din Ungaria. Puiu Mihail Dan a lăsat în urma sa o soție și doi copii îndurerați, iar tot cei ce îl cunoșteau sunt

Elevii de la Școala I.L. Caragiale și Liceul Pedagogic, ”actori” la un concert educativ la Sala Thalia

Seria de concerte educative ”Muzica în pași de dans”, organizată de pentru elevi din școlile sibiene, a fost reluată vineri, 17 februarie 2017, la Sala Thalia. Peste 700 copii de la Şcoala Generală I.L. Caragiale şi

Primarul Șelimbărului explică ce înseamnă ’’Marea Unire’’ a comunei cu municipiul Sibiu

Edilul celei mai dezvoltate comune din județ a explicat vineri ce înseamnă pentru șelimbăreni punerea în aplicare a proiectelor comune de dezvoltare a Șelimbărului și municipiului Sibiu. Marius Grecu afirmă că patru astfel de proiecte

Loading...