foto - prietenii și-au luat adio de la ion besoiu. artistul este înmormântat sâmbătă

Actori, prieteni, colaboratori şi spectatori i-au adus un ultim omagiu lui Ion Besoiu, vineri, la Teatrul Bulandra, unde a fost depus sicriul cu trupul artistului. Actorul este înmormântat sâmbătă, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu Ortodox.

Mihai Constantin, Ştefan Bănică Jr., Emilia Popescu, Coca Bloos, Petrică Lupu, George Ivaşcu, Ana Ciontea, Dorina Lazăr, Adrian Titieni şi Alexandru Darie au trecut pe la căpătâiul colegului şi prietenului Nea Gimi, aşa cum era pentru ei.
Sicriul a fost aşezat, vineri, în foaierul Sălii „Liviu Ciulei”, înconjurat de trandafiri albi şi lumânări. „Nu te voi uita, tată!” a scris Ioana, fiica lui Ion Besoiu, pe coroana cu flori albe.
Preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Sorin Grindeanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, primarul Capitalei, Gabriela Firea, au trimis câte o coroană pentru Ion Besoiu. La fel şi Ilie Năstase, dar şi colegii din Uniunea Cineaştilor.
„Chiar acum vorbeam cu Paul Chiribuţă de Nea Gimi, cum îi spuneam noi, sau Nea Gimacu. Au trecut 25 de ani de când am lucrat prima dată împreună, la <Poveste de iarnă>, într-un spectacol pe care l-a iubit. Şi mă gândeam câte spectacole am făcut împreună şi ce om extrordinar a fost pentru noi toţi. Dispare o epocă cu el, din păcate. O epocă se stinge, dar într-un fel am o oarecare pace sufletească că se vor întâlni cu toţii acolo, şi cu Toca (Alexandru Tocilescu, n.r), şi cu Liviu Ciulei, şi cu tata, şi cu mulţi. Din nefericire cu mulţi, dar pentru sufletul lui îi va face bine să se revadă cu toţi, mai ales că Gimi a fost unul dintre cei mai buni prieteni cu tata, au făcut filme împreună, i-a legat o prietenie adevărată, ca şi cu mine, de altfel. Cu toate că nu vorbeam şi nu ne vedeam în fiecare zi, eram prieteni şi când am auzit, nici nu ştiam că e în spital”, a declarat Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, despre prietenul Ion Besoiu, subliniind că a murit liniştit, „despărţirea nu a fost dureroasa”.

foto - prietenii și-au luat adio de la ion besoiu. artistul este înmormântat sâmbătă
Ducu Darie spune că are multe amintiri cu Ion Besoiu, din copilărie şi de la filmările unde asista.
„Am zeci de amintiri cu el, de copil. Când mă duceam cu tata la filmări, stăteam pe genunchii lui, şi la el, şi la Marin Moraru, la cine se nimerea pe acolo. Pe urmă, când am venit în Teatrul Bulandra în 1992 şi am făcut primele spectacole mi-a fost aproape. La <Poveste de iarnă>, <Trei Surori>, ultimul spectacol a fost <Însemnările unui necunoscut> al lui Dostoievski, unde juca alături de Mihai Constantin. Am foarte multe amintiri, mi-e greu să le spun acum pentru că se amestecă în cap, dar lucrul extrordinar pe care pot să-l spun este că era un om de o cultură şi de un rafinament şi înţelepciune extrordinare. Era sufletul acestui teatru, aşa cum sunt şi alţii şi care m-au ajutat să-l ţinem aşa cum îl ţinem”, a povestit emoţionat şi afectat Alexandru Darie.
Vineri după-amiază şi-a luat rămas-bun de la Ion Besoiu şi Dorina Lazăr, actriţa şi managerul Teatrului Odeon: „Sunt din ce în ce mai mulţi cei care pleacă. Îl ştiu de când eram studentă. Avea acelaşi aer bonom şi iubire de viaţă şi patimă. Dumnezeu se îmbogăţeşte cu multe talente acolo sus”.
Pentru Adrian Titieni, nea Gimi a fost „un reper şi un model”. Ana Ciontea spune că nu mai suportă să vadă atâţia oameni dragi plecând. „E îngrozitor”, a spus ea.
Publicul poate să-i aducă un ultim omagiu lui Ion Besoiu în foaierul Teatrului Bulandra din strada Schitu Măgureanu până sâmbătă, la ora 12.00. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu Ortodox.
Actorul Ion Besoiu, cunoscut pentru roluri din filme ca ”Toate pânzele sus” şi ”Bucureşti Non Stop”, a murit miercuri, la vârsta de 85 de ani.
Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, şi a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu. A debutat în teatru în 1950, dar consacrarea a venit după turnarea filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, unde i-a avut ca parteneri pe Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.
Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestei instituţii, News.ro.

 

Ultima oră

Comentariul meu