Dragnea îl acuză pe Iohannis: „El este autorul moral al violențelor de azi noapte”

0 130

Liviu Dragnea: ”Şi eu, dacă aş fi stat la TV toată ziua, aş fi ieşit în stradă”. Acesta afirmă într-o declarație de presă că Președintele României, este ”autorul moral al violenţelor de azi-noapte”.

PSD nu renunţă la ordonanţa privind modificarea codurilor penale. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, la ieşirea de la şedinţa Comitetului Executiv al PSD, care s-a încheiat după mai bine de trei ore, că ordonanţa îşi va produce efectele şi că nu îşi dă demisia. „OUG e în Parlament, cu siguranţă Parlamentul va lua cea mai bună (n.r – decizie). Îşi va produce efectele”, a spus Iordache. Liviu Dragnea a fost întâmpinat la intrarea în sală de mai mulţi parlamentari USR şi PNL, care i-au strigat „Hoţii!”, el replicându-le: „Aţi venit cu bâtele? Aveţi şi petardele?”.

Declarație de presă Liviu Dragnea:„Am dicutat împreună cu toţi colegii din ţară despre situaţia politică actuală. PSD e un partid care a câştigat alegerile în mod corect. În această lună de guvernare, Guvernul a exercitat puterea în mod legitim în baza votului primit în Parlament. Guvernul şi partidele care îl susţin sunt în continuare determinaţi să exercităm atât puterea executivă cât şi cea legislativă într-un mod legitim.
Considerăm că orice încercare de subminare a activităţii guvernului e o tentativă de destabilizare a ordinii de drept din România. A fost şi un vot de încreedre pentru guvern. S-a reconfirmat susţinerea în unanimitate a PSD pentru guvernul Grindeanu.
„Campania de minciună practicată în ultimele zile. Şi eu dacă aş fi stat în ultimele zile la TV fără să mă uit la ce a adoptat Guvernul aş fi ieşit în stradă.
E important ca aceste opinii să se exprime fără violenţă. Situaţia din Piaţa Victoriei nu cred că e situaţia pe care şi-au dorit-o cei care au ieşit. Rugămintea noastră este să se delimiteze de aceste grupări.
Nu ştiu în mintea bolnavă a cui s-a născut acest plan pentru ca azi-noapte să se ajungă la violenţe.
Vreau să felicit atât ministrul de Interne, cât şi Jandarmeria cât şi celelalte structuri ale MAI care au acţionat exemplar.
Preşedintele României e autorul moral al violenţelor de azi-noapte.
Am văzut şi declaraţiile ministrului de Interne în legpătură cu informaţiile primite de la SRI. Informaţii care deja la 8 când au venit erau deja publice şi informaţii care nu ajutau cu absolut nimic în acţiunea structurilor MAI de aseară, trimise pe SMS.
Nu e admisibil ca preşedintele să certe nişte forţe de ordine.
Instituţiile statului sper să găsească răspunsul la aceste întrebări. În ce priveşte această campanie ed dezinformare, care a fost dată pentru anumiţi lideri politici. Vreau să vă spun, după ce ieri fiind deja publică OUG, am stat cu avocaţii mei şi am confiormarea la ceea ce bănuiam: această OUG nu opreşte procesul în care sunt implicat.
Eu sunt avuzat de instigarea la abuz în sericiu şi fals intelectual. Falsul intelectual rămâne. Nu cer clemenţă de la nimeni.
Astăzi am început o acţiune de redeschdiere a procesului Referendumului. Deocamdată cu 2 acţiuni (…) Pentru faptul că a uzurpat calităţi oficiale pentru ca mi-a semnat rechizitoriul de trimetere in judecată, în condiţiile în care mandatul semnat de preşedintele României singurul abilitat să numească în acest tip de funcţii un procuror s-a încheiat pe 23 septembrie E contestaţia la executare adresată Tribunalului pentru că avocaţii spun studiind Cosdul penal şi de procedură penală, practic eu nu am hotărârea de condamnare.
Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnată şi compusă de către toţi membrii completului. Domna Livia Stanciu, la 2 luni după ce a fost adoptată această sentintă, s-a pensionat şi a mers la CCR. Exista o prevedere care yicea ca orice judecator care iese din sistem ca pana iese să isi incheie toate motivările. Nu s-a întâmplat asta.
Altă manipulare. Am auzit aseară pe un domn cu batistuţa la rever, foarte bun reporter, jurnalist, care probabil că a primit şi el de la altcineva câteva info, că e certă dorinţa noastră de a comsa DNA cu DIICOT. Doamna Raluca Prună este cea care în 30 noeimbrie anul trecut a anunţat că unul din proiectele ei pe care le are în vedere este comasarea dintre DNA şi DIICOT. Pariticipă în continuare la mobilizarea acestor mitinguri. Nu ştiu dacă e implicată şi în treraba cu hulganii. Nici nu avem în plan nici acum, nici mai târziu. Mi s-ar părea o prostie. Nu avem această intenţie.
Am mai văzut iar pe un site o analiză din surse sigure care arată planulş PSD de a pune mâna pe toatp justiţia cu schimbarea procurirlor generali, cu modificarea legislaţiei. Nu am nimic, şi eu am ieşit înstradă când eram mai mic. Nu am nimic împotriva celor care protestează. Această maşinărie de manipulare şi dezinfomare nu ne poate duce la lucruri bune. E o aberaţie, dar se încearcă ca din ce în ce mai mulţi oameni să fie speriaţi de ceva ce nu există.
În ceea ce priveşte unele incitări ale unor aşa zişi jurnalişti (…) Eu le spun tutoror eu sunt aici, nu am SPP, sunt doar eu cu şoferul, un tânăr destul de fricos. Nu sunt apărat de nimeni.
Eu nu mă mai sperii de mesaje de ameninţări cu moartea (…) Vb de un stat de drept incitând la violenţe şi la încălcarea legii. În ceea ce priveşte dicuţia despre OUG. Am avut o întâlnire aseară şi cu ambasadorul SUA, 2 ore am stat de vorbă.
Am stat să studiez cu avocaţii OUG şi decizia CCR. M-am uitat cu atenţia unui inginer în ce a spus CCR în motivare. Curtea spune că această prevedere preluând o analiză din partea Comisiei de la Veneţia, e de inspiraţie sovietică (…) Plecând de la asta, au analzat că prevederile iniţiale (…) Au cerut ca articoplul respectiv să prevadă indicarea ordonanţei care se încalcă. Au mai spus că e nevoie de a se stabili intensitatea vătămării şi o limită a pagubei. Nu mă interesează pe mine acea limită, puteau să stabilească un leu.
Nu eliberează corupţii.
Colegii sunt încărcaţi de mesajele pe care le primesc de la oamenii care ne susţin care simt şi ei dorinţa la un moment dat să se exprime în stradă. Nu am de gând să dau posibilitatea colegilor noştri să organizeze vreun miting, nu am de gând să scoatem în stradă un milion de oameni, ar fi o luptă între români şi eu aşa ceva nu accept. Am cerut să declanşeze de mâine o strângere de semnături în speranţa că violenţele de azi-noapte nu o să mai fie văzute în zilele următoare.
Am citit ce a spus dl preşedinte Iohannis care spunea de monitorizarea pe care trebuie să o facem de la partid la Guvern. Da, s-a făcut. Azi premierul a prestat în faţa CEX un document cu calendarul de acţiuni asumat şi stadiul îndeplinirii acestora. Ieri a fost o zi importantă”.
„O nouă dezinformare: că atunci când aş fi intrat în sală aş fi înjurat. Eu nu am făcut nciiodată aşa ceva şi nu o să fac. Vă rog să verificaţi pe site-ul realitatea că nu am spus aşa ceva. Am întrebat dacă au la ei bâte şi petarde, zic poate le-ar fi rămas de aseară. Mai spun încă o dată: noi asistăm la nişte manifestări ale unui partid împotrva căruia s-a făcut plângere penală de către AEP pentru finanţarea ilegală a partidului, şi ei vorbesc de respectarea statului de drept.
Vreau să mă refer la ce am spus în timpul campaniei privind legea răspunferii magistraţilor. Dacă se va elabora un proiect de lege care să aibă în vedere lucrul asta voi de acord doar într-o signură situaţia dacă acea lege va reuşit sa protejeze judecătorii din României din influenţa oricărei persoane sau instituţii. E unul dintre obiectivele mele la care nu renunţ, chiar cu preţul libertăţii mele.
Dacă un articol dintr-o lege penală rămâne la inteerpretarea instanţelor, mi se pare extrem de periculos şi de aici se naşte practica unitară. În mandatul trecut, aceste modificări nu s-au făcut de frică. Nu se putea întruni o majoritate pentru a se face astfel de verificări.
Avem nişte Coduri Penale ciopârţite de CCR.
Programul de guvernare e obligatoriu să îl pui în practică pe cel asumat dar pe lângă tot timpul vor mai apare chestiuni suplimentare. Viaţa e complexă. Din punct de vedere constituţional, Guvernul are dreptul de a adopta ordonanţe.
Ceea ce v-am spus mai devreme am spus-o şi ambasadorului. Am discutat şi despre cele câteva zile pe care le-am petrecut în Washington şi despre dorinţa de a susţine relaţia cu SUA.
Urmărim cu atenţie tot ce spun aceşti oficiali. Eu nu cred că în vreuna din ţările respective se pune problema ca o decizie a CCR să nu fie respectată. Sigur că luăm în calcul, ieri am văzut că Guvernul a triomis o scrisoare către preşedintele Juncker, pe care am apreciat-o. Eu cred că odată citite cu atenţie şi OUG şi motivarea CCR aceşti oficiali vor înţelege că nu e niciun atac asupra justiţiei.
Această întâlnire a fost solictată de dl ambasador acum două săptămâni. E bine să îl întrebaţi pe dumnealui, eu nu vreau să fac evaluări.
Iniţial fusese programată pentru joi, săptămâna trecută. Am trimis rugămintea să o reprogramăm şi împreună am convenit să facem întâlnirea ieri”.
Premierul Sorin Grindeanu face declaraţii:„Mai avem 12 măsuri pe care trebuie să le luăm astfel încât etapa primului trimestru să fie îndeplinită. Era extrem de important azi ca în faţa CEX să fac un raport faţă de ceea ce a făcut Guvenrul în ultima lună (…) V-am spus pe scurt cateva dintre măsurile pe care le ştiţi.a
Am primit susţinerea pentru a ne continua activitatea la Guvern.
În primul rând şi dvs aţi transmis cel puţin în ultima perioadă, eu împreună cu colegii din Guvern am avut un program extrem de încărcat. Când am înceut să lucrăm la buget, unele şedinţe se terminau târziu în noapte. La 8 seara am primit avizul de la CSAT. Nu miez de noapte, de unde şi până unde. Şedinţa s-a terminat în jur de 9 şi ceva când au coborât la conferinţa de presă cei doi colegi, Viorel Ştefan şi Florin Iordache. Caracterul de urgenţă. Eu i-am cerut ministrului Justiţiei să vină cu o poziţie clară în faţa Guvernului şi rapidă pentru că lumea ieşea în stradă pentru ceva ce nu am făcut. Nu s-a discutat niciodată despre amnistie.
Eu juridic nu am auzit de termenul asta inventat amnistie mascată. Graţierea în prima formă care a fost şi ridicată pe site-ul Ministerului şi care nu mai e cea care a fiost şi trimisă ca priect de lege spre Parlamentului dar şi în aceea erau excluse faptele care ţin de corupţie.
Cine a zis că nu se recuperează prejudiciile? Sunt lucruri care nu au fost transmise în mod direct. A venit ministrul Justiţiei cu această propunere care a îndeplinit toate procedurile, a fost şi dezbatere publică. Eu nu am imunitate. Nu am încălcat legea cu nimic, nici eu, nici dl ministru al Justiţiei. Am cerut să se respecte procedurile, am întrebat s-au respectat toate procedurile? Da.
Nu se dezincriminează abuzul în serviciu. Nu am nciiun fel de probleme de acest tip, mi se pare că sunt foarte multe lucruri spuse care nu au suprt în realitate. Dacă cineva e condamnat în acest moment pe un articol 1 care e declarat de CCR e neconstituţional, ce se întâmplă, cine are dreptate? Nu e posibil să se stea atât în Parlament modificările la Codurile Penale. Oameni care mor cu dreptatea în braţe.
A mai fost ceva suplimentar pe ordinea de zi. HG de la Ministerul Transporturilor astfel încât de la 1 februarie studenţii să călătorească gratuit pe CFR.
Şi eu de dimineaţa ieri m-am întâlnit cu dl ambasador Klem. La întâlnirea cu cei şase, de fapt mai mulţi ambasadori, a fost prezent din partea mea dl ministru al Afacerilor Externe care m-a reprezentat oficial pentru că am avut alt program împreună cu colegii din Parlament legat de ce vom face zilele următoare, intră bugetul, am înţeles că se va depune o moţiune de cenzură”.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus, la ieşirea de la şedinţă, că OUG nu va fi retrasă.
„OUG e în Parlament, cu siguranţă Parlamentul va lua cea mai bună (n.r – decizie). Îşi va produce efectele”, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la ieşirea de la şedinţă.
Întrebat insistent de jurnalişti de ce şi-a delegat atribuţiile unui secretar de stat, Iordache a răspuns că „nu e nimic nou”.
„Repet, în perioada cât eu lipsesc din Parlament cineva trebuie să semneze. Nicio delegare, delegarea e de operaţiuni curente. Deci în continuare atribuţiunile de ministru le exercit eu”, a mai spus Iordache.
„Nu-mi dau nicio demisie”, a mai zis ministrul Justiţiei.
Mai mulţi parlamentari USR au venit, joi, la sala de grup a PSD de la Camera Deputaţilor, ei afişând pancarte pe care era scris mesajul „Abrogaţi Ordonanţele!”, „Îndrăzneşte să-i spui NU lui Dragnea!” şi „Ţara mai presus de Dragnea”.
De asemenea, la sala de grup a venit şi preşedintele PNL, Raluca Turcan, care i-a adus lui Dragnea un tricolor şi o Constituţie, ea menţionând că PSD trebuie să retragă ordonanţele pe Justiţie pentru a nu destabiliza ţara.
În momentul în care la şedinţa CExN a PSD şi-a făcut apariţia şi Dragnea, parlamentarii USR şi PNL prezenţi au început să scandeze: „Hoţii! Hoţii!”.
Dragnea nu a fost intimidat de primirea făcută, din contră, el le-a replicat protestatarilor: „Aţi venit cu bâtele? Aveţi şi petardele?”.
Dragnea a evitat, însă, să facă alte declaraţii şi a intrat în şedinţă unde era aşteptat de membrii CExN pentru a decide care este poziţia partidului faţă de situaţia creată de adoptarea de către guvern a OUG pe Justiţie, informează Gândul.info.ro.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...