Ministerul Justiției confirmă că DNA-ul a solicitat documente legate de elaborarea OUG-urilor de modificare a codurilor penale

0 83

Florin Iordache a anunțat joi dimineață că DNA a solicitat instituției pe care o conduce, mai multe documente legate de emiterea OUG-urilor prin care au fost modificate codurile penale.

Ministerul Justiţiei precizează că DNA a solicitat instituţiei înscrisuri legate de elaborarea şi emiterea OUG de modificare a codurilor penale. Ministerul Justiţiei susţine că ”declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”, conform news.ro. Ministerul Justiţiei face precizări, într-un comunicat, ”ca urmare a interesului manifestat de către reprezentanţii mass media şi a unor informaţii vehiculate în spaţiul public, pentru o informare corectă a opiniei publice”.
Astfel, potrivit sursei citate, în cursul zilei de miercuri, Ministerul Justiţiei a primit solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – de a transmite, până joi, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate şi completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal şi Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru graţierea unor pedepse.
Prin aceeaşi adresă, DNA a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenţei interinstituţionale şi interne, scrise sau prin poştă electronică, cu privire la cele două acte normative menţionate, precum şi precizarea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea şi/sau avizarea celor două proiecte de acte normative.
Conform adresei documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizează MJ.
”Faţă de acest demers Ministerul Justiţiei subliniază faptul că modificarea legislativă menţionată a fost şi este asumată de conducerea Ministerului Justiţiei în exercitarea atribuţiilor statutare şi legale. Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”, se arată în comunicat.
Totodată, Ministerul Justiţiei precizează faptul că ”nu are în vedere reorganizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Direcţiei de Investigare şi infirmă toate informaţiile vehiculate recent în spaţiul public pe această temă”.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi, întrebat dacă a început o anchetă legată de elaborarea OUG privind modificarea codurilor penale, că există un dosar la Direcţia Naţională Anticorupţie care are o anumit legătură cu aceasta, precizând că mai multe informaţii pot fi obţinute de la DNA.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.