Procurorul general al României: ”O să ne râdă infractorii în nas"

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că, în OUG privind modificarea codurilor penale, pedepsele în cazul abuzului în serviciu au fost coborâte „cu un scop”, precizând că la maximum trei ani pedeapsa pentru această faptă, „o să ne râdă în nas infractorii”.

Augustin Lazăr a precizat că pentru a se putea cere o supraveghere tehnică într-un dosar, este nevoie de un maximum special rezonabil de pedeapsă pe care îl cere legea penală.
„Pentru a cere o măsură preventivă, ai nevoie tot aşa. Păi cu trei ani maxim la abuz în serviciu, ce-o să facem? O să ne radă în nas infractorii”, a mai spus Lazăr, criticând modificările aduse prin ordonanţă de urgenţă Codului penal şi Codului de procedură penală.
Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a spus că speră ca Guvernul să retragă această ordonanţă de urgenţă, care este „jenantă şi vizibil neconstituţională”.
„Sper din toată convingerea mea că vocea raţiunii va fi puternică şi va izbândi, pentru că nu-i foarte complicat să-ţi dai seama de aceasta şi că Guvernul va proceda la retragerea acestei ordonanţe de urgenţă, care este nu numai jenantă, dar este vizibil neconstituţională. Este un derapaj constituţional cum în România nu a mai avut loc”, a afirmat Lazăr.
Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu marţi noapte privind modificarea codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor ar urma să intre în vigoare la 10 zile de la publicare.
Modificările Codului Penal şi ale Codului de Procedură Penală se referă la definirea şi pedepsirea abuzului în serviciu, stabilind şi un prag minim de 200.000 de lei de la care acesta este faptă penală, lărgesc categoria persoanelor care ies de sub incidenţa prevederilor referitoare la favorizarea infractorului şi stabilesc că denunţul este valabil doar dacă este făcut în termen de şase luni de la comiterea faptei.
Aplicarea OUG în cazul abuzului în serviciu, chiar şi pentru scurt timp, favorizează persoanele trimise deja în judecată şi pe cele care vor săvârşit pe viitor astfel de fapte, multe dosare alfate în lucru la procurorii anticorupţie vor fi clasate, iar procesele penale vor înceta sau vor fi pronunţate soluţii de achitare în astfel de cazuri, a stabilit DNA, după ce a analizat riscurile punerii în aplicare a ordonanţei de urgenţă adoptate marţi noapte de Guvern, în absenţa avizului Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit DNA, prevederile care produc impactul cel mai mare se referă la introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu, de 200.000 de lei, prag sub care orice faptă de abuz în serviciu nu mai poate fi investigată. În opinia DNA, limita acestui prag a fost stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate.
De asemenea, va scădea termenul de prescriere a faptelor la cinci ani ca urmare a reducerii sancţiunilor pentru abuzul în serviciu. Pedeapsa scade nejustificat de mult, de la şapte ani la maximum trei ani, fără a se preciza care este justificarea.
Plenul CSM a avut miercuri pe ordinea de zi anunţată doar avizarea OUG privind codurile penale. În condiţiile în care OUG a fost adoptată marţi noapte de Guvern, care nu a mai aşteptat avizul CSM, ordinea de zi a rămas fără obiect, astfel că plenul a suplimentat şi ulterior a adoptat, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale în cazul existenţei unui conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă, scrie News.ro.

Procurorul general al României: ”O să ne râdă infractorii în nas"

Ultima oră

Comentariul meu

Publică