se anunță proteste de amploare în acest weekend în bucurești

Sâmbătă și duminică vor avea loc proteste importante. Manifestanții sunt invitați „să alerge paşnic” în jurul Pieţei Victoriei, purtând drapele, şi să facă un tricolor uman în faţa Palatului Victoria.

Noi proteste de amploare sunt anunţate pe Facebook, pentru acest weekend, în Piaţa Victoriei din Capitală. Manifestanţii – care cer demisia Guvernului – doresc „să alerge paşnic” în jurul Pieţei Victoriei, purtând drapele, şi să facă un tricolor uman în faţa Palatului Victoria. Duminică, manifestanţii vor „să facă istorie”, prin numărul mare de participanţi, anunță News. Sâmbătă, în Piaţa Victoriei este programat un „maraton al democraţiei”, la care, potrivit postărilor de pe pagina de Facebook a evenimentului, începând cu ora 15.00 manifestanţii ar urma să alerge, purtând drapele, pe trotuarele din jurul Guvernului, pe bulevardul Aviatorilor şi pe Kiseleff. Manifestanţii vor să încercuiască de 21 de ori Piaţa Victoriei.
„După 10 zile maraton de proteste trebuie să le arătăm că nu renunţăm la această cursă a bunului-simţ, a eliberării şi a unei Românii mai bune. Sperăm ca la finalul maratonului să putem aduce vestea victoriei, să ne atingem scopul”, se arată pe pagina evenimentului.
Protestul va continua, apoi, în faţa Guvernului. Duminică, manifestanţii vor „să facă istorie”, prin numărul mare de participanţi. Ei au pregătit „Operaţiunea tricolorul”, propunându-şi ca la ora 21.00 să formeze un tricolor uman în faţa Guvernului cu ajutorul materialelor sau hârtiilor de culoare roşie, galbenă şi albastră.
Tedy Ursuleanu, victimă a incendiului din Colectiv, şi-a anunţat şi ea prezenţa la protestul de duminică din Piaţa Victoriei, precizând că în acest fel doreşte să îşi sărbătorească ziua de naştere „alături de oamenii care luptă pentru democraţie, unul dintre cele mai aprige strigăte anticorupţie”. „Eu însămi sunt o dovadă vie a unui sistem corupt, supravieţuind cu arsuri de gradele 2B şi 3 într-un procent de 45% din suprafaţa corporală, arsuri la nivelul căilor respiratorii, septicemie din cauza infecţiilor, o lună şi jumătate în comă indusă şi şase degete amputate. După evenimentul nefericit care a avut loc pe data de 30 octombrie 2015, incendiul ce a răpus 64 de oameni nevinovaţi şi a mutilat alte peste 150 de persoane (o parte spitalizată şi la ora actuală), am decis să fac tot ce îmi stă în putinţă să demasc şi să combat actele corupţiei! Pentru că nu mor «sataniştii» când vor politicienii, voi lupta până la ultima suflare!”, a scris Tedy Ursuleanu pe pagina sa de Facebook.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei GTG 3010, Eugen Iancu, spune că manifestaţiile din Piaţa Victoriei trebuie să continue. Ea postat pe Facebook o fotografie a unui test completat de fiul său, în ultimul an la ASE, victimă a incendiului din Colectiv. Testul cuprindea mai multe întrebări, une dintre ele fiind care ar fi cea mai mare nefericire a lui. La această întrebare, răspunsul a fost „Să nu mă pot exprima liber”. La o altă întrebare, răspunsul tânărului a fost „Aş vrea să mor alături de cei dragi, ascultând muzica preferată”.
„Ce se întâmplă zilele astea în Piaţa Victoriei? Tinerii ies pentru că nu ar putea suporta o viaţă în care să nu se poată exprima liber. Trebuie să ieştim pentru ei, dar mai ales pentru noi”, a scris Eugen Iancu pe pagina sa de Facebook. Primele proteste în Piaţa Victoriei au avut loc în 31 ianuarie, în noaptea în care Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea unor pedepse. În cele unsprezece zile de proteste, numărul record de manifestanţi a fost atins duminică, peste 280.000 de oameni protestând chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale. Oamenii au spus că nu vor renunţa la proteste, pentru că Guvernul a minţit, a făcut un abuz adoptând o ordonanţă de urgenţă pentru a schimba prevederi din codurile penale, în beneficiul unor politicieni, şi trebuie să răspundă pentru ce a făcut şi să îşi dea demisia.

Ultima oră

Comentariul meu