video foto șase morți și peste 100 de răniți în urma unui cutremur puternic în filipine

Un seism cu magnitudinea de 6,7 grade a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă în Filipine. Peste 100 de oameni au fost răniți, iar șase persoane sunt decedate.

Un puternic cutremur de pământ s-a produs vineri noapte în sudul arhipelagului Filipine, fiind înregistrate până în prezent șase victime și peste 100 de persoane rănite, indică sâmbătă media locală, citată de agențiile DPA și Kyodo, anuță Agerpres. Seismul cu magnitudinea 6,7 a lăsat fără energie electrică numeroase clădiri și locuințe și a afectat structurile de rezistență ale unor stabilimente care s-au prăbușit în provincia Surigao del Norte, la 730 de km sud de capitala Manila.
Potrivit Institutului de vulcanologie și seismologie din Filipine, seismul a avut epicentrul în apropiere de orașul Surigao și s-a produs la ora locală 10.03 p.m. (14.03 GMT).
Este haos, foarte mulți din cei afectați sunt în stare de șoc. Multe zone nu au electricitate și aeroportul a fost închis, a declarat sâmbătă guvernatorul provinciei Sol Matugas pentru un post de radio din Manila.
Purtătorul de cuvânt al agenției pentru intervenții în situații de urgență April Rose Sanchez a indicat că în prezent sunt 108 persoane rănite.
Este cel mai puternic seism care lovește această zonă din Filipine de la cel din 1879, care a avut o magnitudine de 6,9, indică Institutul de vulcanologie și seismologie din Filipine.
”Multe drumuri sunt distruse și nu pot fi utilizat, două poduri din regiunea amintită s-au prăbușit”, a precizat Mina Marasigan, purtătoarea de cuvânt a Consiliului național pentru gestionarea riscurilor în situații de dezastre.
”Mai multe clădiri, inclusiv un hotel, un centru comercial și un supermarket au fost distruse, pereții acestor stabilimente s-au prăbușit”, a adăugat Mina Marasigan.
Un purtător de cuvânt prezidențial a cerut oamenilor din zonele afectate să fie în stare de alertă pentru că există posibilitatea producerii mai multor unde de șoc. ”Să fim foarte atenți, să cooperăm unii cu alții. Să evităm să folosim structuri care sunt nesigure și instabile”, a mai spus acesta, menționând că guvernul filipinez este pregătit să intervină și deja au fost trimise către zonele afectate mai multe transporturi cu ajutoare pentru a fi distribuite.
Cel mai recent puternic cutremur care a lovit această țară a avut magnitudinea 7,1 și a omorât 220 de persoane în centrul Filipinelor, în octombrie 2013.

YouTube video

Ultima oră

Comentariul meu