acvila

Semn bun pentru iubitorii primăverii. Acvița țipătoare Arlie și-a început drumul de migrațiune din Africa spre Sibiu, semn că se apropie anotimpul ce aduce încălzirea vremii.

Arlie, acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) monitorizată satelitar de ornitologii români, a plecat din Africa spre România şi are de străbătut 17 ţări. Arlie a început migraţia de primăvară pe 11 februarie 2017, între orele 8 şi 10 dimineaţa. Spre deosebire de ultimii doi ani, Arlie a plecat spre România cu o întârziere de trei zile. În anii trecuţi, Arlie plecase din cartierul de iernare pe 8 februarie, transmite Societatea Ornitologică Română, citată de News. Pentru al patrulea an consecutiv, acvila şi-a petrecut iarna în Namibia. În primele trei zile ale călătoriei sale spre ţara noastră, Arlie a parcurs în zbor circa 500 de kilometri în direcţia nord-est. Acvila are de străbătut continentul african de la vest la est, apoi de la sud la nord. Călătoria ei până la cuib va însemna un traseu de 12.500 de kilometri, 3 continente şi 17 ţări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia şi Bulgaria.arlieArlie a fost capturată în 2013 de o echipă formată din specialişti de la Societatea Ornitologică Română, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu şi Grupul Milvus. A fost echipată cu un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame şi eliberată, acţiune desfăşurată în cadrul proiectului „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”.
Arlie este o femelă adultă de acvilă ţipătoare mică şi a cuibărit din 2013 până în 2016 lângă localitatea Berivoi. Deranjată de lucrările forestiere de anul trecut, pasărea şi-a schimbat cuibul. În 2016, Arlie a ajuns în Româna pe 2 aprilie. Drumul acvilei din Africa până în România poate fi urmărit online, pe pomarina.ro.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns