VIDEO IT-iștii sibieni pun pe roate un program pentru depistarea și blocarea știrilor false

225

Cum ar fi să puteți afla în timp cât mai scurt dacă o știre este falsă și trebuie blocată? Ei bine câțiva IT-iști sibieni muncesc după orele de muncă la realizarea unui program ce are menirea de a face tocmai acest lucru.

Mai mulţi IT-işti din Sibiu au rămas noaptea trecută la birou, după terminarea orelor de lucru. Au făcut asta voluntar, pentru realizarea unui program care să depisteze şi să blocheze ştirile false. Tinerii au purtat pe braţe banderole cu însemnul #rezist. Spun că, astfel, protestul lor faţă de măsurile luate de Guvern devine unul cu adevărat folositor, anunță Digi24. Conceptul de voluntariat „8 ore peste program”, după care s-au ghidat tinerii IT-işti din Sibiu, este răspândit în statele occidentale. Ei au făcut ce ştiu mai bine: programare, dar nu pentru softurile pentru care sunt plătiţi, ci au pus bazele unui program care să depisteze şi să blocheze ştirile false.
„O ştire falsă urmăreşte să stârnească viralitate. Cu cât sunt mai mulţi useri care intră pe un site, cu atât cel care deţine site-ul respectiv câştigă mai mulţi bani din advertising”, explică unul dintre voluntari.

Se bazează pe ajutorul cât mai multor voluntari
Programatorii se bazează pe ajutorul altor mii de voluntari, care şi-au arătat disponibilitatea pentru raportarea ştirilor false. „O să avem un tool care le va detecta automat şi le va posta într-un fel foarte uşor pentru cei 30.000, sperăm noi să ajungem cam la 30.000 de voluntari care să raporteze aceste ştiri. În felul acesta, Facebook le va descoperi mult mai repede şi va putea să le oprească propagarea, înainte de a deveni prea toxice”, spune Radu, un alt voluntar. Programatorii au stat până în zori să pună bazele programului. „Ne-am gândit să dăm o mână de ajutor, pentru o cauză bună. Nu ştiu, cred că e destul de important să detectăm dacă o ştire e falsă, ca să nu se propage”, explică unul dintre ei.
Tinerii care au avut această iniţiativă spun că este forma lor de protest activ faţă de Guvern. „S-a spus foarte mult că oamenii doar ies în stradă şi oamenilor doar le place să distrugă chestii. Aici avem un exemplu de faptul că oamenii şi construiesc, că oamenii găsesc soluţii active şi nu doar ies pe stradă”, arată Ciprian Ciocan. Programul creat noaptea trecută de voluntarii din Sibiu a inventariat peste 70 de site-uri care distribuie în mod frecvent ştiri false. Când opţiunea va deveni funcţională, acestea nu vor mai putea fi distribuite pe reţeaua de socializare. Video AICI.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.