FOTO – Se deschide primul muzeu cu materiale de la proteste. Sunt și de la Sibiu

0 118

Un clujean pune pe picioare proiectul ”Muzeul Între Bare”. Acesta va fi primul din țară care va prezenta materiale de la protestele din acest început de an. Szekely Sebestyen spune că a fost la protestele din mai multe orașe, iar în muzeu se vor regăsi și pancarte de la manifestările din Sibiu.

Un istoric de artă din Cluj-Napoca vrea să înfiinţeze ”Muzeul Între Bare”, el colecţionând din ţară materiale de la protestele privind OUG nr. 13, pancarte, afişe, pe care le depozitează, deocamdată, în propria locuinţă, dar şi fotografii şi înregistrări video.
Szekely Sebestyen a declarat, sâmbătă că a fost prezent la protestele din mai multe oraşe de unde a colectat pancarte şi afişe pentru viitorul muzeu pe care, deocamdată, le-a depozitat în propria locuinţă, anunță Mediafax. ”Muzeul Între Bare este unul care se face din donaţii, numele a venit de la sine. Adunăm pancartele şi afişele folosite la protestele faţă de OUG 13, am fost în timpul protestelor la oameni şi i-am rugat să îmi dea. Unii mi le-au dat atunci, alţii mi-au promis că le vor dona muzeului după proteste. Am fost la proteste la Cluj-Napoca, la Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Tecuci. Cel mai important lucru pentru noi este, în prezent, adunarea pancartelor, afişelor de la proteste, să conservăm aceste materiale vizuale. Cum îşi va îndeplini muzeul funcţia educativă rămâne de văzut, pentru că un muzeu nu funcţionează doar prin expoziţii, ci pot exista şi expoziţii virtuale, poate fi şi o arhivă, un depozit deschis unde oamenii pot vedea aceste lucruri. Va trebui, după proteste, găsită modalitatea de prezentare a materialelor şi să identificăm un spaţiu, o galerie”, a spus Szekely.
Acesta a subliniat că, pentru completarea colecţiei, a plătit 10 lei unui student din Cluj-Napoca care a încropit o pancartă din două cozi de mătură, banii fiindu-i daţi acestuia ca să cumpere alte două mături pentru a le avea în căminul studenţesc unde locuieşte.
Muzeul Între Bare mai colectează şi materialele digitale, virtuale, folosite în cadrul protestelor în condiţiile în care o caracteristică a acestor proteste este că se desfăşoară şi în mediul online.
”Energia protestelor a fost întreţinută de mediul online, îndemnurile la oameni să iasă în straădă, să participe, interesul lor a fost întreţinut de reţelele de socializare, unde au apărut evenimente create, dar şi gif-uri, video-uri, sloganuri, poze. Pe lângă pancarte şi afişe, mai sunt şi obiecte casnice folosite la proteste, oale, ţevi, cu care se făcea zgomot, şi acestea vor fi colectate. Trebuie găsită modalitatea prin care energia, atmosfera şi mesajul acestor proteste să poată fi transmise. Specificul Muzeului Între Bare este faptul că acesta este unul care se face din mers, este un muzeu participativ, sperăm să salvăm ceva din energia acestor evenimente”, a explicat iniţiatorul proiectului Muzeul Între Bare.
Szekely Sebestyen a absolvit Istoria Artei la Cluj-Napoca în anul 2000 şi a avut mai multe stagii de specializare la Florenţa, New York şi Budapesta. A lucrat o perioadă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, după care a înfiinţat două galerii de artă în municipiu.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...